UZUNLUK ÖLÇÜSÜ I ÇÖZÜMLER

İlköğretim düzeyi uzunluk ölçüleri hesaplama ve birimleri çevirme. Metre ve diğer uzunluk ölçüleri ile ilgili problemlerin çözümleri.



Çözüm – 1 

1 cm =1m = 0,01 m,
100




1 mm =1 m = 0,001 m
1000




1 dm =1  m = 0,1 m
10




Buna göre verilen uzunlukları metreye çevirelim.

1. kitabın boyu: 28 cm = 0,28 m

2. kitabın boyu: 165 mm = 0,165 m

3. kitabın boyu: 2,4 dm = 0,24 m


Üç uzunluğu toplayacağız.

0,28 + 0,165 + 0,24 = 0,685 m

Doğru cevap B seçeneği.


Çözüm – 2

10 dam, 18 hm ve 90 m nin toplamı,

1 dam (dekametre) = 10 m

1 hm (hektometre) = 100 m

Buna göre verilen değerleri metreye çevirelim.

18 hm = 18.100

=1800 m

10 dam = 10.10 

= 100 m

100 + 1800 + 90 = 1990 m

Doğru cevap A seçeneği.


Çözüm – 3

Esra’nın bir adımı 80 cm ise ev ile okul arası,

80 x 320 = 25600 cm

1 cm = 0,01 m dir.

25600 cm nin kaç metre olduğunu bulmak için 100’e böleriz.

25600:100 = 256 m 

Doğru cevap D seçeneği.


Çözüm – 4 

1 dakikada 20 dm yol alan bir kaplumbağanın 1 saatte kaç dm yol aldığını bulmak için 20 dm uzunluğunu 60 ile çarparız, çünkü bir saatte 60 dakika var.

20 x 60 = 1200 dm

Kaplumbağa saatte 1200 dm yol almaktadır. 1200 dm nin kaç metre ettiğini bulmak için 10’a böleriz.

1200:10 = 120

Kaplumbağa saatte 120 m yol alıyor. Bu hızla 1200 m lik yolu,

1200:120 = 10 saat

Kaplumbağa 1200 metrelik yolu 10 saatte alır.

Doğru cevap D seçeneği.


Çözüm – 5 

1 hm = 100 m

1 hm = 1/10 km = 0,1 km

1 km = 1x10 hm = 10 hm

1250 hm nin kaç km olduğunu bulmak için 10 ile çarparız.

1250 x 10 = 12500 hm.


Doğru cevap B seçeneği.


Çözüm – 6 

30 mm, 15 dm ve 60 cm nin toplamını cm cinsinden bulmak için tüm uzunlukları cm’ye çevirelim.

1 mm = 0,1 cm

1 dm = 10 cm

30 mm = 0,1 x 30 = 3 cm

15 dm =10 . 15 = 150 cm

3 + 150 + 60 = 213 cm


Doğru cevap B seçeneği.


Çözüm – 7 

1200 kilometreye 600 hm, 150 dam ve 1500 m ekleniyor ve sonucun km cinsinden bulunması isteniyor.

1 hm = 1/10 = 0,1 km

1 dam = 1/100 = 0,01 km

 1 m = 1/1000 = 0,001 km


Buna göre verilen uzunlukları km’ye çevirelim.

600 hm = 600 x 0,1 = 60 km

150 dam = 150 x 0,01 = 1,5 km

1500 m = 1500 x 0,001 = 1,5 km

Yukarıda bulduğumuz uzunlukları 1200 km’ye ekleyelim.

1200 + 60 + 1,5 + 1,5 = 1263 km


Doğru cevap A seçeneği.


Çözüm – 8 

Odanın uzunluğunun kaç cm olduğunu bulalım.

1 ayak 30 cm ise, 25 ayak,

25 x 30 = 750 cm

750 cm’nin kaç metre olduğunu bulalım, bunun için 750’yi 100’e bölelim.

750:100 = 7,5 m


Şimdi odanın genişliğinin kaç cm olduğunu bulalım.

16 x 30 = 480 cm

480 cm’nin kaç m olduğunu bulalım.

480:100 = 4,8 m

Odanın alanını bulmak için uzunluğu ile genişliğini çarparız.


Odanın Alanı = 7,5 x 4,8 = 36 m2  

Doğru cevap D seçeneği.


Çözüm – 9 

Aylanın bir adımı 80 cm ise odanın uzunluğu 10 adım ise,

80 x 10 = 800 cm

800 cm’nin kaç metre olduğunu bulalım.

800 : 100 = 8 m


Şimdi odanın genişliğini hesaplayalım. Ayla genişliği 5 adım olarak ölçmüştür.

80 x 5 = 400 cm

400:100 = 4m

Odanın uzunluğu 8 m, genişliği 4 m’dir. Odanın alanı,

8 x 4 = 32 m2


Doğru cevap B seçeneği.


Çözüm – 10 

Nalan’ın bir karışı 25 cm ve masanın uzunluğu 8, genişliği 5 karış ise,

Masanın genişliği,

25 x 8 = 200 cm

200 cm’yi metreye çevirelim.

200:100 = 2m

Masanın genişliğini hesaplayalım.

5 x 25 = 125 cm

125 cm yi metreye çevirelim.

125:100 = 1,25


Şimdi masanın alanını hesaplayalım.


Masanın Alanı = 1,25 x 2 = 2,5 m2 dir.


Doğru cevap C seçeneği.


Çözüm – 11 

250 mm, 30 dm ve 0,25 m uzunluklarının toplamını cm cinsinden bulacağız.

Bu durumda tüm uzunlukları cm’ye çevirmeliyiz.

1 mm = 0,1 cm

1 dm = 10 cm

1 m = 100 cm


250 mm = 250 x 0,1 = 25 cm

30 dm = 30 x 10 = 300 cm

0,25 m = 0,25 x 100 = 25 cm


Bu uzunlukların toplamı;

25 + 300 + 25 = 350 cm eder.

Doğru cevap A seçeneği.


Çözüm – 12 

10 hm, 0,5 dam ve 150 dm uzunluklarının toplamını m cinsinden ifade edeceğiz.

Bu durumda tüm uzunlukları km’ye çevirelim.

1 hm = 100 m

1 dam = 10 m

1 dm = 0,1 m


10 hm = 10 x 100 = 1000 m

0,5 dam =10 x 0,5 = 5 m

150 dm = 150 x 0,1 = 15 m


Bu uzunlukların toplamı,

1000 + 5 + 15 = 1020 m

Doğru cevap D seçeneğidir.


Çözüm – 13 

1,5 km, 15 hm ve 50 dam toplamını km cinsinden bulacağız.

1 hm= 0,1 km

1 dam = 0,01 km


15 hm = 15 x 0,1 = 1,5 km

50 dam = 50 x 0,01 = 0,5 km

Toplam uzunluk = 1,5 + 1,5 + 0,5 = 3,5 km


Doğru cevap B seçeneği.


Uzunluk Ölçüsü I Soruları

Uzunluk Birim Çevirici


SANATSAL BİLGİ

21/07/2018

  • YORUM YAZ
  • ADI SOYADI(veya nick)
  • YORUM

COPYRIGHT© HER HAKKI SAKLIDIR
Sitede Yer Alan Bilgi Belge Ve Materyallerin İzinsiz olarak Kopyalanması ve Alıntılanması Yasaktır

SANATSAL BILGI