TÜMSEK AYNA
10. sınıflar ve ygs – lys fizik konusu. Tümsek aynalar, tümsek aynalarda özel ışınlar, tümsek aynalarda görüntü oluşumu ve bağıntılar. Konu anlatımı.
Yansıtıcı yüzeyi tümsek olan küresel aynalara “tümsek ayna” adı verilir. Tümsek aynadan yansıyan ışınlar kesişmez, uzantıları kesişir. Bu nedenle tümsek aynada sadece sanal görüntü oluşur.
Tümsek ayna özellikleri çukur ayna ile benzerlik gösterir. Çukur aynada asal eksene paralel gelen ışınlar yansıdıktan sonra odak noktasından geçiyordu. Tümsek aynada asal eksene paralel gelen ışın, uzantısı odaktan geçecek şekilde yansır. Yine uzantısı odaktan geçecek şekilde gelen ışın ise asal eksene paralel olarak yansır. Uzantısı merkezden geçecek şekilde gelen ışın ise kendi üzerinden geri döner.
Tümsek Aynada Özel Işınlar
Tümsek Aynaya uzantısı odaktan geçecek şekilde gelen ışın, asal eksene paralel olarak yansır.
Tümsek aynaya asal eksene paralel olarak gelen ışın, uzantısı odaktan geçecek şekilde yansır.

Tümsek aynaya uzantısı merkezden geçecek şekilde gelen ışın kendi üzerinden geçerek yansır.
Tümsek aynanın tepe noktasına gelen ışın, asal eksenle eşit açılar yaparak yansır.

Asal ekseni f odak uzaklığı kadar mesafeden keserek aynaya gelen ışın, uzantısı f/2 kadar mesafeden geçecek şekilde yansır.

Tümsek Aynada Görüntü Oluşumu
Tümsek aynada görüntü daima ayna arkasında, cisme göre düz ve boyu cismin boyundan küçük olarak oluşur. Oluşan görüntü sanaldır ve her zaman ayna ile odak noktası arasında oluşur. Cisim aynaya yaklaştırıldıkça, görüntü de aynaya yaklaşır ve boyu büyür.
Cismin görüntüsü daima ayna arkasında, ayna ile odak noktası arasında, düz ve boyu cismin boyundan küçük olarak oluşur. Görüntü sanaldır.
Cisim aynada odak uzaklığı f kadar uzaklıkta ise, görüntü aynadan f/2 kadar uzaklıkta ve boyu cismin boyunun yarısı kadardır.
Tümsek Aynada Bağıntılar
Sc.Sg = f2
Hc: Cismin Boyu
Hg: Görüntünün Boyu
Dc: Cismin Aynaya Uzaklığı
Sc: Cismin Odağa Uzaklığı
Sg: Görüntünün Odağa Uzaklığı
f: Odak uzaklığı
Tümsek Ayna Çözümlü Sorular
SANATSAL BİLGİ
08/03/2017