ERKEK ÜREME SİSTEMİ

Ygs ve 10. Sınıf biyoloji. Erkek üreme sistemi ve yapısı. Erkek üreme sisteminin çalışması ve bu çalışmayı kontrol eden hormonlar.

İnsanda üreme sistemi

1 – Testisler

2 – Erkek eşey organı

3 – Yardımcı bezler 

Olmak üzere 3 kısımdan oluşur.



Testisler

Testisler spermlerin üretildiği bezlerdir. Testislerin her birinde yaklaşık bin kadar seminifer tüpçüğü vardır. Spermler mayoz bölünme ile bu tüpçüklerde oluşur. Burada oluşan spermlerin dölleme ve hareket yeteneği bulunmaz.

Spermler buradan döllenme ve hareket yeteneği kazandıkları epididimis denilen yere gelirler. Spermler burada olgunlaşırlar. Spermler burada olgunlaşmak için 18 saat ile 10 gün arası kalırlar.

Epididimiste olgunlaşan spermler, depolanmak üzere vas deferans kanalındaki ampulia bölgesine geçerler. Vas deferans üretraya bağlanmadan önce seminal keseciğe bağlanır. 

Spermlerin atılması seminal sıvı ile olur. Bu sıvı prostat bezi, seminal kese ve cowper bezi tarafından oluşturulur. Prostat bezi sperm kanalı ile idrar kanalının birleştiği yerde bulunur. İdrar ile spermin karışmasını engeller.

Erkek Eşey Organı

Erkek eşey organına penis adı verilir ve spermlerin kadın üreme sistemine aktarılmasını sağlar. Peniste ortada idrar kanalı, idrar kanalının etrafında süngerimsi doku bulunur. Kan damarları açısından zengin olan bu dokuya kan dolarak penisi sertleştirir.

Yardımcı Bezler

Yardıncı bezler; spermlerin hareketini kolaylaştıran kaygan sıvıyı ve asidik ortamların nötralleşmesini sağlayan sıvılar salgılarlar. Bu bezler seminal kesecikler, prostat ve cowper bezleridir. 

A – Seminal Kesecikler

Spermlerin yapıldığı keselerdir. Spermlerin hareketini ve beslenmesini kolaylaştırır.

B – Prostat Bezi

Sperm ve idrarın ayrı ayrı çıkışını kontrol eder. Prostat sıvısı spermin yumurtayı döllemesi için uygun ortam hazırlar.

C – Cowper Bezi

Diğer bezlerle birlikte spermin beslenmesini ve hareketini kolaylaştıran sıvı salgılar.


Erkek Üreme Sistemini Kontrol Eden Hormonlar

Folikül uyarıcı hormon ve luteinleştirici hormon, sperm üretimini sağlar. Bu hormonların her biri testislerdeki belirgin bir hücre tipine etki eder.

FSH (Folikül Uyarıcı Hormon)

Testislerde sperm oluşumunu uyarır ve seminifer tüpçüklerde spermatogenez oluşumunu başlatır.

LH (Luteinleştirici Hormon)

Testislerde testesteron hormonunun üretilmesini sağlar. Testesteron ise erkeğe has özellik verir. Ayrıca bu hormon spermatogenezin tamamlanmasını sağlar.



DİŞİ ÜREME SİSTEMİ



SANATSAL BİLGİ

27/11/2016

  • YORUM YAZ
  • ADI SOYADI(veya nick)
  • YORUM
COPYRIGHT© HER HAKKI SAKLIDIR
Sitede Yer Alan Bilgi Belge Ve Materyallerin İzinsiz olarak Kopyalanması ve Alıntılanması Yasaktır

SANATSAL BILGI