EŞEY HORMONLAR
Lys ve 11. Sınıflar biyoloji konusu. Kadın ve erkeklerde üreme ve 2. Eşey özellikleri düzenleyen eşeysel hormonlar. Östrojen, progesteron ve testosteron hormonları konu anlatımı.
Eşey hormonları gonat olarak ta adlandırılır. Erkeklerde testislerde, kadınlarda ise yumurtalıklarda üretilirler.
Bu bezler testosteron, östrojen ve progesteron hormonlarını üretirler. Bu hormonlar büyüme ve gelişmeyi sağlar, eşeye özgü karakterleri ortaya çıkarır, üreme olaylarını kontrol ederler.
Ovaryumlar (yumurtalık)
Dişilerde eşey bezleri ovaryumlarda bulunur. Karın boşluğunun altında sağ ve sol tarafta birer tane olmak üzere iki adet yumru şeklinde bezlerdir.
Ovaryumlar hem üreme hücrelerini (dişi gamet) üretirler, hem de eşey hormonları salgılarlar. Bu hormonlar östrojen ve progesteron hormonlarıdır.
Östrojen ve progesteron hormonları hipofizin ön lobundan salgılanan folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinleştirici hormonlarının denetimi altında salgılanırlar.
Östrojen Hormonu
Östrojen hormonu dişiye özgü vücut yapısının ve karakterlerin (göğüslerin büyümesi, sesin incelmesi, omuzların genişlemesi gibi) kazanılmasını ve üreme organlarının denetimini sağlar.
Menstruasyon döngüsünün fizyolojik düzenlemesini sağlar. Fallopi tüplerinin, rahim ve dış genital organların büyümesini sağlar.
Memede yağ toplanmasını ve süt bezi kanallarının oluşmasını sağlar.
Östrojen hormonu kemiklerin büyüme faaliyetlerini hızlandırır. Bu özelliği ile kızlarda ergenlik çağında hızlı büyümeye sebep olur.
Metabolizmayı hızlandırır. Kalça ve uyluklarda yağ birikmesini sağlayarak, kadın vücuduna özgü görünümü kazandırır.

Progesteron Hormonu
Progesteron hormonu kadın vücudunun gelişmesi ve ikincil eşey karakterlerin sürdürülmesinde östrojen hormonu ile birlikte görev yapar.
Östrojen hormonu ile birlikte menstrual döngüyü düzenler. Yumurta oluşumunu engeller, hamileliğin devamını sağlar.
Progesteron hormonu, menstruasyon döngüsünün ikinci yarısında rahim iç duvarı (endometriyum) nın kalınlaşmasını ve mukus salgılamasını başlatarak, rahmi döllenmiş yumurtanın tutunması için hazırlar.
Fallopi tüpü mukozasında salgı değişiklikleri yapar, tüp içindeki hareketi sırasında zigotun beslenmesini sağlar.
Memelerde yer alan süt bezlerinin gelişimini sağlar.
Progesteron hormonu menstruasyon döngüsünün 14. Gününden sonra corpus luteum tarafından salgılanır.
Testosteron Hormonu
Testosteron erkeklerde testislerde üretilir, sperm yapımı ve üreme sisteminin salgı bezlerinin gelişmesini sağlar.
Erkeğe özgü karakterlerin (sakal, bıyık çıkması, sesin kalınlaşması, kas gelişmesi gibi) kazanılmasını ve erkek dış üreme organlarının büyüme ve gelişmesini sağlar.
Pankreas ve Epifiz Hormonları
PANKREAS HORMONLARI
EPİFİZ VE DİĞER HORMONLAR
SANATSAL BİLGİ
01/01/2016