8. SINIF DEPREM ÖNLEMLERİ

8. Sınıflar fen bilgisi dersi. Türkiye’nin deprem haritası ve Türkiye’deki fay hatları. Depremden önce ve deprem sırasında alınması gereken önlemler.


Türkiye’nin Deprem Haritası

Ülkemizin büyük bir bölümü 1. Ve 2. Derece deprem kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle Türkiye genel olarak bir deprem bölgesinde yer almaktadır.

Türkiye’de deprem fay hatları Kuzey Anadolu fay hattı, Batı Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattıdır. 

Bu fay hatlarından en önemlisi Kuzey Anadolu fay hattıdır. Bu hat batıda Marmara Denizinden başlayarak kuzey Anadolu dağlarına paralel uzanır. Samsun – Amasya civarlarında hafifçe güneye yönlenir ve Tunceli - Erzincan üzerinde tekrar doğu – batı doğrultusunda uzanmaya başlar. Ağrı – Van arasından İran’a girer. Bu hat Bingöl ve Muş dolaylarında 3’e ayrılır. 1. Parça yukarıda anlatıldığı gibi doğu – batı doğrultusunda uzanarak İran’a girer. 2. Parça güneydoğuya doğru bir yay çizerek Doğu Anadolu fay hattı adını alır ve Hakkari üzerinden Irak’a geçer. 3. Parça ise güneybatıya doğru bir yay çizerek Akdeniz’e uzanır.

Batı Anadolu fay hattı yine Marmara Denizi’nde başlayıp Ege kıyıları boyunca uzanan fay hattıdır.

 Deprem_HaritaIO8


Haritada görülen kırmızı renkler fay hatlarının geçtiği yerleri göstermektedir. Diğer bölgeler bu hatlara uzaklıkları ve bu faylardan etkilenmeleri ölçüsünde 2. , 3. , 4. ve 5. Derece deprem bölgeleri olarak adlandırılmıştır.

Günümüzde depremlerin meydana gelmesini engelleyecek bir teknoloji yoktur. O halde depreme hazırlıklı olmak ve önceden gerekli önlemleri almış olmak depremin verebileceği zararları en aza indirebilir.

Depremden Önce Alınabilecek Önlemler

1- Bina yapılacak yerlerin zemin etüdü yapılmalıdır. Killi, gevşek, kaygan ve bataklık zeminlere bina yapılmamalıdır.

2- Depreme karşı dayanıklı binalar yapılmalıdır. Depreme karşı dayanıklı bina yapmak bina yapımında kullanılan demirin uygun kalınlıkta olması ve kullanılan kum – çimento karışımının yeterli oranda ve kaliteli olması ile mümkündür. Ayrıca bina temeli mümkün olduğunca sert ve kayalık zemin üzerine kurulmalıdır. Temel yeterli derinlikte ve kalınlıkta olmalıdır.

3- Birinci derece deprem bölgelerinde ve özellikle fay hatlarına yakın noktalarda çok katlı yapılara izin verilmemelidir. Bina yüksekliği arttıkça yıkılma riski de artar.

4- Evlerde deprem çantası bulundurulmalıdır.

5- Konutlara deprem sigortası yaptırılarak meydana gelebilecek maddi kayıp en aza indirilmelidir.

6- Halk deprem konusunda bilinçlendirilmeli. Deprem öncesi ve sırasında yapılması gerekenler anlatılmalı. Aileler de deprem anında uygulanması gereken davranış şekilleri ile ilgili olarak çocuklarına bilgi vermeli

7- Evde sarsıntı anında devrilebilecek eşyalar sabitlenmelidir.



Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler

1 – Deprem sırasında konut içinde ise sağlam bir masa veya dolap yanında çömelerek oturmalı ve başı eller arasına alarak sarsıntının bitmesi beklenmelidir. Deprem anında hemen çıkmaya çalışmak ve pencere – balkondan atlamak güvenli değildir.

2 – Yangın tehlikesine karşı elektrik ve doğalgaz kapatılmalıdır.

3- Şömine, soba ve ocak gibi yangın tehlikesi oluşturabilen yerlerden uzak durmak gerekir.

4 –Sarsıntı sona erdikten sonra binayı terk etmeliyiz. Binayı terk ederken varsa acil çıkış kapısını kullanmalıyız. Dışarıda isek eğer varsa binaların üzerimize devrilme tehlikesinin olmadığı boş bir araziye gitmeliyiz.




Depremler Konu Anlatımı

Depremler ve Deprem Çeşitleri



SANATSAL BİLGİ

26/03/2017

  • YORUM YAZ
  • ADI SOYADI(veya nick)
  • YORUM
COPYRIGHT© HER HAKKI SAKLIDIR
Sitede Yer Alan Bilgi Belge Ve Materyallerin İzinsiz olarak Kopyalanması ve Alıntılanması Yasaktır

SANATSAL BILGI