ASİT TÜRLERİ
10. sınıflar kimya dersi. Sülfirik asit, Hidroklorik asit, Nitrik asit, fosforik asitin ve sirke asidinin kullanım alanları ve özellikleri. Konu anlatımı.
Asitler tarım ve endüstride çeşitli çok alanlarda kullanılır. Günlük yaşamımızda yapısında veya üretiminde asit bulunmayan madde neredeyse yok gibidir. Asitlerin birçok faydaları olmakla birlikte kuvvetli asitler, temas etmesi durumunda vücuda ve diğer maddelere zarar verebilmektedir.
H2SO4 – Sülfirik Asit
Bu asit zaç yağı olarak da adlandırılır. H2SO4 çok aşındırıcı, berrak, renksiz, yağlı bir sıvıdır.
Dünyada en yaygın kullanılan kimyasaldır. Hemen hemen tüm endüstride kullanılır.
Gübre yapımı, İlaç, benzin, otomobil akümülatörleri, kağıt ağartma, şekerli ağartma, su arıtma, selüloz elyafları, çelik imalatı, boya gibi çok sayıda endüstriyel alanlarda kullanılan bir maddedir.
Bu asit metallere, ahşap malzemelere ve organik maddelere zarar verir. Deri ile temasından kaçınılmalıdır.
Bu asit çok sayıda sanayi tarafından en önemli bileşik olarak kullanıldığından asitlerin kralı olarak da adlandırılır.
HCl – Hidroklorik Asit
Bu asit tuz ruhu olarak da adlandırılır.
Hidroklorik asit, sulu hidrojen klorür çözeltisidir. Berrak, renksiz bir çözeltidir ve oldukça keskin bir kokusu vardır. Birçok endüstriyel kullanıma sahip güçlü bir mineral asittir.
Hidroklorik asit midedeki doğal gastrik asitlerin ana unsurudur.
Bu asit 9. Yüzyılda Cabir Bin Hayyan tarafından keşfedilmiştir.
Fayans, taş gibi zeminlerde ağır kirleri temizlemede kullanılır.
HCl çeşitli klorürlerin, plastiklerin, gübrelerin ve boyaların üretiminde, metallerin parlatılmasında kullanılır. HCl tekstil ve kauçuk endüstrilerinde de kullanılır.
Ayrıca pillerin, flaş patlatma ampullerinin ve havaii fişeklerinin üretiminde de kullanılır.
HCl zehirli ve aşındırıcı bir asittir. Döküldüğü yeri aşındırabilir, deriye zararlıdır. Bu nedenle kullanımı sırasında koruyucu elbiseler kullanılmalıdır.
HNO3 – Nitrik Asit
Bu asit kezzap olarak da adlandırılır. Çok kuvvetli ve aşındırıcı bir asittir, suda tamamen çözünür. Cilt üzerinde de aşındırıcı bir etkisi vardır. Ciltte sarı kabarcıklara sebep olur.
Susuz nitrik asit 83,5 °C de kaynar. -41 °C de beyaz bir katı halinde donar.
Bu asit kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat gibi gübrelerin yapımında, TNT gibi patlayıcıların yapımında kullanılır. Ayrıca gümüş, altın, platin vb. saflaştırmada kullanılır.
H3PO4 – Fosforik Asit
Fosforik asit renksiz, kokusuz fosfor içeren bir asittir.
Diş dolgularının yerleştirileceği diş yüzeylerini temizlemek ve pürüzlendirmek için diş hekimliğinde aşındırma çözeltisi olarak kullanılır.
Gıda aroması, içecek, diş ürünleri, kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Endüstride ağırlıklı olarak fosfatlı gübrelerin üretiminde kullanılır.
Fosforik asit düşük konsantrasyonlarda ciltte ve hatta tüketimde güvenlidir. Ancak yüksek konsantrasyonlarda aşındırıcıdır ve cilt yanmalarına neden olur.
CH3COOH – Sirke Asiti
Bu asitin diğer adı sirke ruhudur. Keskin ve ekşi bir kokusu olan renksiz bir sıvıdır.
Asetik asit sirkenin ana bileşenini oluşturan organik bir asittir. Şekerlerin mikrobiyal fermantasyonu sırasında doğal olarak sirke şeklinde seyreltilmiş olarak üretilir. Çoğu bitki ve hayvanda bulunan önemli bir metabolik ara maddedir.
Asetik asitin %4 – 8 lik çözeltisi sirke olarak kullanılır. Sirke bazı yiyecekleri saklamada, yemek pişirmede kullanılır.
Ayrıca asetik asit kauçuk üretiminde, çeşitli boya maddeleri ve parfüm imalatında, ralyon elyafının imalatında, fotoğrafçılıkta ve çözücü olarak kullanılır.
Baz Türleri Konu Anlatım
Asitler Konu Anlatım
SANATSAL BİLGİ
23/06/2017