BAZ TÜRLERİ
10. sınıf kimya dersi. Önemli baz çeşitleri ve kullanım alanları. Sodyum hidroksit, amonyak ve kiraçtaşının özellikleri ve kullanım alanları.
NaOH – Sodyum Hidroksit
Bu madde kostik soda olarak da bilinir. Asitleri nötralize etmek ve sodyum tuzları yapmak için kullanılan bir maddedir. Suda çözünürken ısı açığa çıkarır.
NaOH, çok aşındırıcı bir maddedir. Cilde zararlıdır, zehirli bir maddedir.
Sodyum hidroksit sabun, rayon, kağıt, patlayıcı, boya ve petrol ürünleri imalatında kullanılır. Aynı zamanda pamuklu kumaşların işlenmesi, yıkama, ağartma, metal temizleme, oksit kaplama, elektrokaplama ve elektrolitik çekme işlemlerinde kullanılır.
NH3 – Amonyak
Amonyak renksiz ve kendine özgü keskin bir kokusu olan alkali bir gazdır. Cilde ve vücuda zararlı bir maddedir. Cildi tahriş eder, teneffüs yoluyla alınması durumunda zehir kabul edilir.
Amonyak doğal olarak vücutta, yağmur sularında, volkanik alanlarda ve atmosferde az miktarda bulunur. Bu madde ticari kullanım için yapay olarak üretilir.
Amonyak; gübreler, polimerler, sentetik elyaflar, patlayıcılar, temizlik maddeleri ve soğutucu akışkanların üretiminde kullanılır.
Al(OH)3 – Alüminyum Hidroksit
Alüminyum hidroksit beyaz renkli, katı, suda çözünmeyen fakat inorganik asit ve sodyum hidroksit çözeltisi içinde çözünen bir maddedir.
Alüminyum hidroksit yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Ağırlıklı olarak plastik ve polimer dolgu maddeleri, battaniyeye karşı alev geciktirici, diş macunu dolgu maddeleri, cam bileşenleri olarak kullanılır.
Alüminyum hidroksitin jel ve kuruyan jelleri, mide asidini nötralize etmek ve mide ve duodenum ülseri hastalığının tedavisi için antasitler olarak tıpta kullanılır.
Mg(OH)2 – Magnezyum Hidroksit
Magnezyum hidroksit toksik olmayan inorganik bir maddedir. Sulu süspansiyonu magnezyum sütü olarak bilinir.
Orta derecede güçlü olan bir bazdır. Hafif asitleri etkisiz hale getirir. Suda kolayca çözünür. Çözeltisi beyaz bir süspansiyon oluşturur.
Magnezyum hidroksit mide asidini nötralize etmek, hazımsızlık ve mide ekşimesini önlemek için yaygın bir antiasit olarak kullanılır. Ayrıca yara izi tedavisinde, terlemeyi önleyici, koltukaltı deodorant olarak da kullanılır.
Ca(OH)2 – Kalsiyum Hidroksit
Kalsiyum hidroksit birçok amaç için kullanılan inorganik bir bileşiktir. Bu bileşiğin diğer adı sönmüş kireçtir.
Sönmüş kireç kalsiyum oksit (CaO) maddesinden elde edilir. kalsiyum oksite sönmemiş kireç te denir.
CaO bileşiği su ile karıştırılırsa suyu kaynatacak bir ısı açığa çıkarır ve Ca(OH)2 bileşiği oluşturur.
CaO + H2O → Ca(OH)2
CaO (sönmemiş kireç) demir üretiminde kullanılmaktadır. Bir ton demir üretimi için yaklaşık 50 kg CaO gereklidir.
Ca(OH)2 daha çok inşaat ve yapı alanında, çimento, harç ve sıvalarda kullanılır. Bu madde kiremit yapımında ve badana işlerinde de kullanılır.
Ca(OH)2 yüksek derişimlerde vücut için zararlıdır.
Asit Türleri
Bazlar Konu Anlatım
SANATSAL BİLGİ
23/06/2017