C3H4 ve C2H6O BİLEŞİĞİNİN LEWİS YAPISI
Organik bileşiklerin lewis yapısıyla gösterilmesi. C3H4 ve C2H6O bileşiğinin lewis nokta gösterimi. C3H4 ve C2H6O bileşiğinin yapı formülü. Konu anlatımı.
C3H4 BİLEŞİĞİNİN LEWİS GÖSTERİMİ
C atomu 4 değerlik elektronuna sahip bir atomdur. Lewis gösteriminde atomun sahip olduğu her değerlik elektronu için bir nokta konulur.
C atomunun Lewis yapısını gösterelim.
Lewis gösteriminde en fazla bağ yapabilen atom merkezde yer alır. C atomu 4 bağ yapabildiğinden merkezde olmalıdır.
Bileşikte 3 C atomu bulunacağına göre merkezde 3 C atomu yer almalıdır.

Şimdi bu atomun etrafına 4 adet H atomu yerleştirelim.

Şimdi bileşiğimizde 3C ve 4 H atomu var. Ama bu arada soldaki ilk iki C atomunda boşta elektronlar kaldı. Bu elektronların da ortaklaşa kullanılması gerekir. C atomu son yörüngesinde 8 elektrona sahip olmalıdır. En sağdaki C atomu 3 elektronunu H ile paylaşırken, H atomunun da 3 elektronunu kullanmıştır. Böylece elektron sayısını 6’ya çıkarmıştır. Bu C atomu 4. Değerlik elektronunu solundaki C atomu ile paylaşırken onun 1 elektronunu kendisi kullanır. Böylece son yörüngesinde 8 elektrona sahip olur.

3 C atomunda toplam 4.3 = 12 değerlik elektronu bulunur. Bu değerlik elektronlarının 4 tanesi H ile paylaşılmıştır. Geriye 8 elektron kalır. Bu 8 elektrondan ikisi sağdaki iki C atomu arasında paylaşılır. Bu iki atom arasında tekli bağ oluşur. Geriye 6 elektron kalır. Bu 6 elektron soldaki 2 C atomu arasında paylaşılır. Bu şekilde C atomlarının son yörüngelerinde 8 elektron bulunurken H atomlarının son yörüngelerinde 2 elektron bulunur.
Böylece C3H4 bileşiği oluşmuş olur. Bileşiğin adı "Propin" dir.
Şimdi Bu bileşiğin yapı formülünü düzenleyelim.
Yapı formülünde karşılıklı her elektron çifti bir çizgi ile birleştirilir.

Bu bileşikte sol taraftaki iki C atomu arasındaki bağ derecesi 3, diğer atomlararası bağ derecesi 1'dir.
Örnek:
C2H6O bileşiğinin lewis gösterimini ve yapı formülünü yapalım.
C2H6O bileşiğinde C atomu 4 bağ, O atomu 2 bağ yapabilir. H atomu tek elektronlu olduğundan tüm bileşiklerinde 1 bağ yapabilir.
Buna göre lewis gösteriminde merkezde C atomları yer almalıdır.

Şimdi H atomlarını C atomlarının etrafına yerleştirelim.

Şimdi geriye kalan 1 H atomu ve 1 O atomunu koymalıyız.
O atomu 2 bağ yapar, H atomu ise 1 bağ yapar. C atomunun önüne O atomunu yerleştiririz. O atomu 1 bağ C atomu ile 1 bağ H atomu ile yapacaktır.
Bu şekilde tüm atomların son enerji düzeylerindeki orbitallerinde 8 elektron bulunacaktır.

Şimdi yapı formülü çizelim.

Yukarıdaki formülden 1 karbon atomuna 3 H, 1 C atomuna 2 H ve 1 OH bağlandığı görülmektedir. O halde bu bileşiğin formülü,
CH3CH2OH şeklinde de gösterilir. Bu gösterim 1. C atomuna 3 H, 2. C atomuna 2 H bağlandığını ve en son O ve H nin yerleştiğini gösterir.
Bu şekildeki gösterim yukarıda çizdiğimiz yapı formülünü çıkarır.
Organik Bileşiklerin Lewis Yapısı-1
SANATSAL BİLGİ
22/11/2017