HETEROJEN KARIŞIMLAR
10. sınıflar ve ygs – lys kimya konusu. Heterojen karışımların tanımları. Heterojen karışım örnekleri. Emülsiyon, süspansiyon, kolloid çözünmesi, aerosol ve adi karışımlar.
Birbirleri içinde homojen olarak dağılmayan maddelerin oluşturduğu karışıma heterojen karışımlar denir. Heterojen karışımların her noktası aynı özelliği göstermez.
Homojen karışımlarda bileşenlerin molekülleri arasındaki bağlar kopup birbirleriyle yeniden bağ oluşturuyorlardı. Heterojen karışımlarda böyle bir olay gerçekleşmez. Bu nedenle heterojen karışımlar her noktalarında aynı özelliği göstermezler.
Örneğin, demir tozu ile odun talaşı karışımı heterojendir. Bu karışımda bileşenler birbiri içinde çözünmez, demir tozu bazı yerlerde daha yoğun olabilir. Karışımın her yerinde demir – talaş oranının aynı olması neredeyse imkansızdır.
Homojen karışımlar tek fazlıdır, heterojen karışımlarda ise birden fazla faz bulunur.
Bazı heterojen karışımlar çıplak gözle bakıldığında homojen görünürler. Bu karışımlar mikroskop altında incelendiğinde heterojen yapıda oldukları görülür.
Homojen karışımlarda dağılan maddeye dağılan faz, dağıtan maddeye ise dağıtan faz adı verilir.
Heterojen Karışım Örnekleri
1- Beton
2- Şeker – kum karışımı
3- Tuz – biber karışımı
4- Demir tozu – kum karışımı
5- Toprak
6- Süt
7- Pizza
8- Ayran
9- Türk kahvesi
10- Tebeşir tozu – su karışımı
11- Yemek salatası
12- Demir tozu – odun talaşı
13- Zeytinyağlı su
14- Margarin
15- Mayonez
Heterojen karışımlar karışan maddelerin fiziksel hallerine göre; Emülsiyon, süspansiyon, kolloid çözünmesi, Aerosol ve adi karışımlar olmak üzere 5’e ayrılır.
A- Emülsiyon
İki veya daha fazla sıvının heterojen bir karışımıdır. Bu sıvılardan biri diğerinin içinde küçük damlacıklar halinde bulunur. Örneğin yemek yağı – su karışımı bu tür karışıma bir örnektir. Bu karışımda karışan sıvılar birbiri içinde çözünmezler. Süt ve mayonez de birer emülsiyondur.
B – Süspansiyon
Bir katı ve bir sıvı maddenin heterojen dağılımından oluşan karışımlardır. Bu karışım tipinde, katı madde sıvı içerisinde çözünmez ve askıda kalır.
Naftalin –su karışımı, Tozlu hava, yağlı hava, ayran, tebeşir tozu – su karışımları birer süspansiyondur.
C – Kolloid Çözünmesi
Katı – sıvı karışımlarında katı tanecikleri sıvıdan ayırt edilemeyecek kadar küçük olur ve sıvı içerisinde heterojen dağılım gösterirse bu karışım bir kolloid çözünmesi olur. Bu karışımlara çıplak gözle bakıldığında homojen görünürler.
Boya, jöle, çamurlu su bu tip karışımlara örnektir.
D – Aerosol
Katı ve sıvı maddelerin gaz içinde heterojen dağılımı aerosol olarak adlandırılır.
Sis ve bulut hava ortamında su taneciklerinin dağılmasıyla oluşan aerosol dür. Duman ise hava içinde katı partiküllerin dağılımıyla meydana gelen bir aerosoldür.
E- Adi Karışımlar
Genel olarak katı – katı heterojen karışımlardır. Tuz – biber karışımları, demir tozu – odun talaşı karışımları, yemek salataları bu tip karışımlardır.
Homojen Karışımlar
SANATSAL BİLGİ
04/08/2017