ONDALIK SAYILAR
Ygs Matematik. Ondalık sayılar, ondalık sayıların açılımı, ondalık sayılarda toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri. Devirli ondalık sayılar. Çözümlü sorular.
Paydası 10’un pozitif tamsayı kuvvetleri olan kesirlere ondalık sayı denir.
Tanım:
Ondalık Açılım
Örnek.
Ondalık Sayılarda Dört İşlem
Toplama – Çıkarma İşlemi
Toplama veya çıkarma yapılacak sayılar aynı basamaklar alt alta gelecek şekilde yazılır. Virgül dikkate alınmadan doğal sayılardaki gibi işlem yapılır. Bulunan sonuç virgül hizasından virgül ile ayrılır.
Örnek
8,89 + 7,351 işleminin sonucu nedir.
Örnek
12,03 – 7,5 işleminin sonucu nedir
Ondalık Sayılarda Çarpma İşlemi
Ondalık sayılarda çarpma işlemi yaparken virgül yokmuş gibi çarpma işlemi yapılır. Bulunan sonuçtan, çarpımı yapılan sayıların ondalık basamak sayısı toplamı kadar basamak sağdan virgülle ayrılır. Basamak yetmezse sıfır eklenir.
Örnek
Bölme İşlemi
Ondalık sayılarda bölme işlemi yapılırken ondalık sayılar virgülden kurtarılarak bölme işlemi yapılır. Bunun için pay ve payda 10 un tam kuvvetleri ile çarpılır.
Örnek
Devirli Ondalık Sayılar
Bir kesir ondalıklı olarak yazıldığında ondalık kısmındaki belli sayılar belli bir basamaktan sonra periyodik olarak devam ediyorsa bu sayılara devirli ondalık sayılar denir.
Devirli Ondalık Sayının Rasyonel Sayıya Dönüştürülmesi
a, b, c, d birer rakam olmak üzere
Genel formülde paydadaki 9 ve 0 sayıları virgülden sonraki devreden ve devretmeyen rakamlar içindir. Ondalık sayının virgülün solunda yer alan tam kısmı paydada dikkate alınmaz.
ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER
Örnek-1
Çözüm.
Cevap A seçeneğidir.
Örnek-2
Çözüm
Cevap D seçeneğidir.
Örnek-3
Çözüm
Örnek-4
Çözüm
X sayısının
Cevap C seçeneğidir.
SANATSAL BİLGİ
04/09/2016