ÖZEL OKUL SEÇİMİ
Özel okula gitmeli miyim veya çocuğumu özel okula göndermeli miyim? Özel okulların artısı ve eksisi nelerdir? Özel okulların eğitim kalitesi nasıldır? Sanat Liselerini tercih etmeli misiniz?
Çocuğunuzu gerçekten bir özel okula göndermek istiyor musunuz? Yeterli gelire sahipsiniz, çocuğunuzun kaliteli bir eğitim almasını istiyorsunuz. Öyleyse bunu en iyi özel okulların vereceğini düşünüyorsunuzdur. Peki gerçek öyle midir? Tüm okullar kaliteli midir? Özel okullar gerçekte süper okul mudur?
Çocuğunuzu özel okula gönderecekseniz ilk tercihleriniz, size yakın okullar olacaktır. 2. Olarak kalite ararsınız. Bu arada şunu da söyleyelim, hiçbir okulun reklamlarına fazla takılmayın. Kendiniz araştırarak bir sonuca ulaşmaya çalışın. Çünkü çok şatafatlı ve büyük görünen bir okulda öğretmenler yetersiz, yemekler kalitesiz, dersler baştan savma geçiştiriliyor olabilir. Bu durumda çocuğunuz hiçbir şey öğrenemeden okuldan mezun olacaktır ve siz de çocuğunuzu suçlayacaksınız. O kadar para verdim, özel okula gönderdim. Daha ne yapayım diyeceksiniz. Ama gerçek hiç öyle değil. Okulda ne anlattığı dersi kendisi bilen hoca vardı, ne de okulun amacı kaliteli bir eğitim vermekti.
Bir okul hakkında nasıl değerlendirmelerde bulunabilirsiniz.
Önce neden bir özel okul seçiyorsunuz? Eğer, başka alternatifiniz yoksa bulunduğunuz bölgede İmam Hatiple özel okul arasında sıkıştıysanız, her halukarda özel okulu seçmeniz daha avantajlı olabilir, çünkü çocuğunuzun dünya görüşü daha geniş, seçenekleri daha fazla, önü daha açık olacaktır.
Öte yandan normal okullarla özel okul arasında sıkıştıysanız çocuğunuzu göndereceğiniz özel okul gerçekten süper bir okul olmalı ve size bunu fark ettirmelidir. Peki bunu nasıl anlayacaksınız?
Özel okul araştıracak zaman ve bilginiz varsa aşağıdakileri mümkün olduğunca yapmaya çalışın.
1. Mümkünse hocalarını tanıyın, kaç yıllık öğretmen olduklarını ve kaç yıldır o okulda ders verdiklerini araştırın.
2. Günde kaç saat ders veriyorlar, Matematik ve fen dersleri kaçar saat. Okul içi sınavları nasıl yapılıyor araştırın. Mümkünse eski bir sınav kağıdını alıp inceleyin. Okul nasılsa paranızı alıyor diye öğrenciye sınıfı geçirip hiçbir şey öğretmeyebilir. Sizde çocuğunuz yüksek not alıyor diye hava atarsınız. Ama gerçek hiç de sandığınız gibi olmayabilir. Öğrenci okula devam ederken o okulla alakası olmayan kurumların sınavına girmesini sağlayın. O sınavda alacağı puan size okulun nasıl eğitim verdiğini apaçık ortaya koyacaktır.
3. Okulun sahibini araştırarak kim olduğunu ve ağırlıklı işinin ne olduğunu öğrenin. Bu onun eğitime vereceği değeri anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğitimi seven insanlar genelde eğitimin içinden gelirler. Çünkü eğitmek çok ince, çok sabır gerektiren, çok emek ve fedakarlık isteyen bir iştir.
4. Okulun dershane iken özel okula dönüştürülmüş bir okul olup olmadığına bakın. Okulun eğitim kökenini araştırın. Dershaneler genellikle dar okullarda, dar sınıflarda ve binalarda kısıtlı imkanlarla eğitim verirler. Tabii bazı dershaneler eski yerlerini terk ederek bütünüyle okul işine geçmiştir. Bazı dershaneler ise idare edercesine bir iş hanında özel okul faaliyeti vermektedir.
5. Ders kitaplarını nasıl sağladıklarını nasıl bir müfredat takip ettiklerini araştırın, mümkünse bir matematik ve fen kitaplarını inceleyin.
6. Okulun lavabo, mutfak vb. temizliği size okulun öğrencilere verdiği önem hakkında bir fikir verecektir.
7. Okulun çevresini gezin, çevresi hakkında bilgi edinin. Okulun daire biçiminde 200 m lik alanı önemlidir. Çocuklar okuldan eve ve evden okula nasıl gidecek. Okul ana caddede olursa ve çevresinde zararlı dükkan vb. varsa, çocuğunuzun birgün buralara uğraması olasıdır.
İşte özel bir okul seçerken yukarıdaki kriterleri elinizden geldiğince uygulamaya çalışın. Unutmayın, kaliteli özel bir okul bulmak çocuğunuzu özel okulda okutmaktan daha zordur. Çocuğunuz özel okula gittiği süre içerisinde asla ayrıcalıklı bir çocukmuş gibi bir tavra ve algıya düşmesine izin vermeyin. Aksi halde tüm emekleriniz boşa gider.

SANAT LİSESİ TERCİHİ
Sanat Lisesi’ne gitmeli miyim veya çocuğumu sanat lisesine göndermeli miyim? Bu soruyu kendinize soruyorsanız cevabımız şu olacaktır: Eğer çocuğunuz bir sanat dalına aşırı derecede meraklı ise, hobi olarak sürekli bu sanat dalı ile uğraşıyorsa, bir sanat okuluna gitmek istiyorsa ve bu sanat dalına olan ilgisi öğrencideki matematik ve fen çalışmalarını gölgede bırakıyorsa, yani çocuk matematik ve fen bilimlerinde bir varlık gösteremeyecekse o zaman bu öğrenciyi bir sanat okuluna göndermenizde hiçbir mahsur yoktur. Çocuk orada kendini gösterecektir.
Ama matematik ve fen bilimleri dersleri iyi olan ve kafası bu derslere yatan öğrencilere tavsiyemiz şu olacaktır: Sanat okuluna gitmeyin, önünüz açık olsun. Eğer bir sanat dalına meraklı iseniz bu dalda kendinizi Sanat Lisesi’ne gitmeye gerek kalmadan kendi kendinize veya bir yaz kursu ile geliştirebilirsiniz zaten.
Sanat okulları hakkında karar vermekte zorlanıyorsanız, yapacağınız en iyi şey okula giderek kendinizin incelemesidir. Ben bu okulda yetenek sınavına gireceğim veya çocuğum bu okulun sınavına girecek. Okulunuzu bir görmek istiyoruz, yemekhanesine, sınıflarına, resim, tiyatro atölyesine bakmak istiyoruz deyin. Profesyonel okullar bunu size göstermekte bir sakınca görmeyecekler ve kapılarını size açacaklardır.
Bununla birlikte o okulda mezun olmuş, veya okumakta olan öğrencileri sosyal medya veya başka bağımsız kanallardan bularak okul hakkında bilgi almanız da sağlıklı bir yoldur.
Eğitim önemlidir, neden önemlidir. Çünkü öğrenciyseniz sizin, veliyseniz çocuğunuzun geleceği buraya göre şekillenecek. Hele ücretli eğitim görecekseniz, verdiğiniz para tamamen boşa gidebilir.
Herşeyi sadece okulda beklemeyin. Bağımsız kaynaklarda bol bol okuyup, çalışarak kendinizi geliştirin. Okul size herşeyi öğretemez. Hiçbirşeyi tüm detaylarıyla da öğretemez. Bir konuyu tam olarak öğrenmeniz ancak o konu hakkında kendinizin araştırma yaparak, farklı kaynaklardan çalışarak kendinizi geliştirmenizle olur.
Hepinize başarılar.
SANATSAL BİLGİ
30/04/2019