SOSYAL MEDYANIN YARARLARI VE ZARARLARI

Sosyal medyada fazla vakit geçirmek vücuda zarar veriyor mu? Sosyal medya bağımlılık yapar mı? Sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtuluruz. Sosyal medyayı nasıl kullanmalıyız.


Bu yazıda sosyal medyanın zararları, yararları ve sosyal medyayı etkili olarak nasıl kullanmamız gerektiği konusu işlenecektir.

Günümüzde birçok sosyal medya kullanıcısının belki de istemeyerek okuyacağı bir yazı yazıyoruz. Neden bu yazıyı yazma gereği duyduk derseniz, biz bir eğitim – kültür – gelişim sitesiyiz. Amacımız başarılı, teknik bilgi açısından donanımlı, yetkin, mücadeleci, vatansever ve bilinçli insanların yetişmesini sağlamaktır. O halde hayatın hemen her alanında bizi etkileyen somut ve soyut kavramlara da yer vermemiz lazımdır. 


Sosyal medya hepimizin hayatının dibine kadar girmiş bir platformdur. Farkında mısınız bilmem, ama pek çoğumuz; annesine, babasına, kardeşlerine, arkadaşlarına ve hatta kendi kişisel ihtiyaçlarına (spor, eğlence, eğitim, gezi) ayırdığı vakitten daha fazlasını sosyal medyaya ayırmaktadır. İşte bu nedenle günümüzde nur topu gibi yeni bir sorun ortaya çıkmıştır, "Sosyal Medya Sorunu".


Otobüse bindiğimizde yolculuk yaptığımızın farkında olmayız, zira biz vaktimizi sosyal medyaya ayırıyoruz, hemen bir foto çekip nerde olduğumuzu paylaşmamız ve altına gelecek beğeni ve yorumları saymamız gerekmekte, gemiye bindiğimizde aldığımız yola bakmayız, zira sosyal medya bizi esir almıştır, hemen bir foto çekip paylaşmamız ve yorum, beğeni vs. beklememiz lazımdır. Kafede otururken başımızı dinleyip yorgunluk atamayız, zira sosyal medyada bir sürü beğeni, retweet ve kafede çektiğimiz fotonun paylaşılması lazımdır. Ders çalışırken konuyu anlamaya çalışamayız, zira daha önemli bir konu vardır, paylaştığımız son fotoğrafa neden az beğeni geldi.

Yukarıdaki paragrafı okudunuz değil mi, bu bir ruh hastalığı değil de nedir?

İşte sosyal medyanın zararları tüm dünyada artık bilinmektedir ve tartışılmaktadır. Dünya genelinde somut olarak sosyal medyanın şu zararları üzerinde duruluyor.

1- Sosyal medya yüksek düzeyde bağımlılık yapmaktadır. Bilgisayar başında 1,5 – 2 saat kesintisiz kalmak, insan vücudunun bir saldırı altında kalıyormuş gibi savunma mekanizmasını harekete geçirmektedir. Bu süre dikkatini dağıtmaksızın bakıldığında daha da kısalmaktadır. Bu durum vücudun sürekli olağanüstü biçimde mücadele vermesine sebep olmaktadır. Bunun sonuçları; uykusuzluk, iştahsızlık, obezite, yorgunluk, iç organların çalışmasında fonksiyonel bozukluklardır. 

2- Sosyal medya insanı aptallaştırmaktadır, bu olgu bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve tartışmasız kabul edilmektedir. 

3- Sosyal medya bağımlılığı insanları depresyona sokmaktadır. Bu da bilimsel ve kesin bir sonuçtur.

4- Sosyal medya zaman kaybına sebep olmaktadır. Yukarıda anlattığımız gibi sosyal medya hayatımızda hemen tüm önceliklerin yerini aldığından, asıl işlerimize yeterince zaman ayıramaz, adapte olamayız.

5- Sosyal medya ego yarışına sebep olmaktadır. Bu platformda fazla beğeni, retweet alan kişiler de sahte bir özbenlik ortaya çıkmakta kendilerini herkesten üstün görmektedirler.

6- Yalan haber, aldatıcı reklam, dolandırıcılık, aldatma, hile vb. bu platform aracılığı ile masrafsız kolayca icra edilmektedir.

7- Bizi istediği gibi yönlendirmek isteyenler, bizi takip etmekte, paylaşımlarımızı beğenmekte, kendi görüş ve düşüncesindeymiş gibi davranmakta kendisine güvenmemizi sağlamaktadır. Sonrasında bu kişi bizi aldatıcı haber ve içeriklerle istediği yöne çekmektedir.

Yukarıdaki maddeleri biz açıklayalım, siz karar verin.

1- Ara sıra internette veya televizyonda şöyle bir habere rastlamışsınızdır, saatlerce kesintisiz bilgisayar başında kalan birey hayatını kaybetti. Evet, demek ki saatlerce PC veya telefon başında kalmanın bedene bir zararı var. 24 saat değil de 2 saat kaldığınızda hayatınızı kaybetmeyebilirsiniz, ama vücudunuzda illa ki bir tahribat meydana gelmektedir. Bilgisayar başında çalışırken, çevrenizde dikkatinizi dağıtacak, sizi uyandıracak bir şey yoksa ara sıra çay, kahve molası verin. Yarım saat – 45 dakikada bir kalkarak 5 dk ayakta durmaya çalışın. Veya 2 saatte bir yarım saatlik ara verin. Veya her saat başı 15 dk ara verin. Kısacası mümkün olduğunca kesintisiz bilgisayar ile çalışmayın. Bilgisayarın böyle bir zarar vermesi yaydığı elektromanyetik dalgalar ve insan zihnini kendisine kilitleyerek çevresinden soyutlaması ve nihayetinde vücutta bir saldırı varmış algısı yaratmasıdır.

2- İnsanlar sosyal medya aracılığı ile anlık bilgilere sahip olurlar. 2 – 3 yıl boyunca devam eden yüksek düzeyde sosyal medya takibi sonucunda göz gezdirme yolu ile kısa ve özet bilgilere sahip olmaya alışan insan zihni; kitap okumakta, ezber yapmakta, planlama yapmakta, mantık yürütmekte zorlanır. Çünkü insan zihni, süratle zaman akışını takip etmeye ve herşeyi kısa sürede yapmaya alışmış, buna göre özelleşmiştir. Bu nedenle mantıklı düşünme özelliği körelmiştir. Bunun sonucu ister istemez aptallıktır. Ama kurban, kesinlikle bunun farkında değildir. Ne zaman farkına varabilir. Sosyal medya bağımlılığını yenerek sosyal medyayı terk ettiğinde zamanla beyin iyileşmeye başlayacak ve birey kendisinde yarattığı yıkımı görebilecektir.

3- Bazı bireyler sosyal medyada beğenilmeyi fazla abartmaktadır. Niye benim fotoğrafım az beğenildi, niye bu paylaşımım retweet yapılmadı, hoşlandığım kişi niye şunları beğendi, takip etti gibi deli saçması sorular beynimizi esir almakta ve sürekli bir gerilim ve depresyon altında yaşamamıza neden olmaktadır. Mutluluk ve üzüntülerimizi sosyal medya belirlemektedir.

4- Sosyal medyada kim ne yazmış, kim ne paylaşmış, aman bende bir şey yazayım, fotoğraf paylaşayım. Paylaşımlarım ne kadar beğeni aldı, ne kadar paylaşıldı gibi kavramlar zamanımızın en büyük kısmını almaya başladı.

5- 20 – 30 yıl önce insanlar bir araya gelir, sohbet eder, başlarından geçenleri anlatır, hoşça vakit geçirirlerdi. Herkes birbirine saygı duyar, selamlaşır, birbirini tanırdı. Çünkü o zaman internet neredeyse yoktu. 10 yıl öncesine kadar, insanlar yine birbiri ile fırsat buldukça kahvede, çay bahçesinde, parkta buluşur sohbet eder, birbirlerine ziyarete giderdi. Herkes birbirine saygılı davranırdı. Bugün artık herkes sosyal medya üzerinde haberleşmekte, birbiriyle buluşmaya gittiklerinde bile sosyal medyada vakit geçirmektedirler. Birini ziyarete gittiklerinde telefonu açıp sosyal medyaya takılıyorlar.

Sosyal medyada 3 – 5 beğeni ve retweet alan kişi sanki dünyayı kendisi yaratmış gibi böbürlenerek çevresine bakmaktadır. Çünkü o kişi kendisinin yeterince ünlü olduğunu, kabul edildiğini düşünmektedir ve o sanal dünyanın dışında, yani gerçek dünyada buna göre hareket etmektedir. Bu durum da o kişinin içler acısı halini gizleyememektedir. Sık sık kavgalar çıkmaktadır. İnsanların birbirine duyduğu saygı azalmakta, en küçük bir olayda birbirleriyle kavga etmektedirler.

6- Sosyal medyada dolandırıcılar, insan tacirleri, vb. kolayca sahte bir profil, kişilik, hatta sahte fotoğraf paylaşarak kendilerini çok masum, vatansever, insancıl göstermekte ve kurbanlarını kolayca avlayabilmektedirler.

7- Sizinle karşı karşıya sohbet eden bir kişinin vücut dilinden; ses tonu, hareketleri, göz oynamaları vb. gibi özelliklerini süzerek bu kişinin nasıl bir yapıya sahip olduğunu kestirebilirsiniz. Fakat sosyal medyada böyle bir şansınız yoktur. Kişi, son derece işveli, nağmeli, sevecen, esprili paylaşımlar yapmakta, bu paylaşımlar çok sayıda kişi tarafından beğenilmektedir. Siz bu profilin ardında bir katil, bir insan kaçakçısı, bir saldırgan, bir terörist olduğunu asla çözemezsiniz.

Social_media


Görüldüğü gibi sosyal medyaya kendinizi fazla kaptırmak tam bir yıkımla sonuçlanabilmektedir.

Pekii sosyal medyanın hiç mi yararı yok. Sosyal medyanın yararlarını da sayalım.

1- İnsanlar anlık ve özgür bilgiye sahip olabilmektedirler. Medya belli gücün elinde olursa veya bir habere yasak getirilirse, ne olup bittiğini ancak sosyal medyada görebiliyoruz.

2- TV’lerde ve gazetelerde yer verilmeyen insanlar, sosyal medyada kendisini tanıtmak için fırsat bulabilmektedirler. Medyada yer verilmeyen siyasi partilerin tek propaganda alanı olmaktadır.

3- İnsanlar haklı bir konuda bir araya gelerek devleti bir konu hakkında harekete geçmeye zorlayabilmektedir. Bir bölgede ağaçların kesilmesini engellemeye, bir suçlunun cezalandırılması, bir masumun aklanmasına hizmet edebilmektedir.

4- Sosyal medyada anlık bilgi paylaşımı nedeniyle marka firmalar müşteri memnuniyetine daha fazla önem vermektedirler.

5- Büyük TV ve haber kanalları genellikle 3 – 5 kişinin elinde olmaktadır. Bunlar bazen aralarında anlaşarak belli haberlerin yayınlanmamasına karar verebilirler. İşte bu durumda sosyal medya devreye girmekte ve hiçbir şeyin gizli kalmamasını sağlamaktadır.


Sosyal medyanın en önemli özelliği özgür bilgi paylaşım platformu olmasıdır.

Pekii tüm bunlardan sonra sosyal medya hakkında ne karar vereceğiz.

Bunun cevabı çok basittir. Fazla zaman geçirmeyin, önemli bir olay olduğunda kısa süreli uzun aralıklarla takip amaçlı takılabilirsiniz. Diğer zamanlarda mümkün olduğunca sosyal medyada kalma sürenizi azaltın. Günde 1 saatten fazla kalmamaya çalışın. 

1- Sosyal medyaya yarım saat sabah, yarım saat akşam göz gezdirin. Merak etmeyin bir şey kaçırmazsınız. Önemli şeylerden mutlaka haberdar olursunuz.

2- Fazla paylaşım yapmayın, beğeni alma amaçlı paylaşım yapmaktan kesinlikle uzak durun. Daha çok önemli olaylarda kendi tarafınızı belirtmek için veya savunduğunuz düşünce, kurum, parti, dernek vb. destek olmak amacıyla bir – kaç paylaşım yapıp çıkın.

3- Orada onbinlerce takipçisi olanlar, her paylaşımı binlerce beğeni, retweet almış veya almış gibi gözükenler de sizin gibi birer insandır. Önemli bir siyasi kişi veya düşünür değilse bu kişiyi takip etmeyin. Siz bu insanları takip ederken, mesela 200 bin takipçiye sahip bir kişi sponsorlarla anlaşma yapmakta, takipçilerini göstererek reklam anlaşmaları yapmakta ve sizin sırtınızdan milyonlarca TL kazanmaktadırlar. Hiçbir meteliği olmayan bu insanlar için de sizler birer zavallı, birer maddesiniz. Sizin elinize depresyon ve sıkıntıdan başka hiçbir şey geçmezken, o insanlar sizin sırtınızdan tatlı bir hayat sürmektedirler.

Sosyal medyayı, takip etme ve paylaşım yapmaktan çok bilgi edinme ve görüş belirtme amaçlı kullanırsanız siz karlı çıkarsınız.

Karar sizin, sosyal medya alışkanlığınızı bir kez daha gözden geçirmeye ne dersiniz?



Algı Yönetimi Nasıl Yapılıyor

Yapay Zeka Kavramı


SANATSAL BİLGİ

11/04/2019

  • YORUM YAZ
  • ADI SOYADI(veya nick)
  • YORUM

COPYRIGHT© HER HAKKI SAKLIDIR
Sitede Yer Alan Bilgi Belge Ve Materyallerin İzinsiz olarak Kopyalanması ve Alıntılanması Yasaktır

SANATSAL BILGI