YAPAY ZEKA KAVRAMI

Yapay zeka nedir? Yapay zeka hangi alanlarda kullanılmaktadır. Yapay zekanın tehlikeleri nelerdir. Yapay zekanın faydalı olabileceği alanlar hangileridir. Yapay zekaya karşı ne yapılmalı.


Yapay Zeka Nedir?

Günümüzde yapay zekanın tanımı, insan beyninin yapabildiği pek çok faaliyeti; öğrenme, planlama, karşılaştırma, manipülasyon vb. eylemleri gerçekleştiren bilgisayarlardır.

Yapay zeka ilk olarak belirli bir işi yerine getiren bir bilgisayar olarak tanımlandı. Programlanmış bir işletim sistemi sizin istediğiniz pek çok şeyi; hesaplama, hafızada tutma, karşılaştırma vb. yapabilmektedir. Yapay zeka terimi ilk olarak bunun için kullanılmıştır.

Ancak teknoloji geliştikçe yapay zekanın tanımı da değişti. Bugün yapay zekanın öngörülen sınırlara ulaşması halinde dünyanın sonunu getireceği tartışılmaya başlanmıştır. Bu konuda ülkemizde fazla bilgi ve haber yok. Ancak dünya geneline baktığımızda, insancıl kuruluşlar ve yapay zeka geliştiricileri arasında şiddetli tartışmalar yaşanmaktadır. Pek çok insani kuruluş, yapay zeka geliştiricilerini protesto etmektedir. Bu tip haberler artık sitemizde yer almaya başlayacaktır. Zira bu önemli bir konudur. Neden önemli olduğunu aşağıda bulacaksınız.

Biz yapay zekayı ; "bir makinenin kendi kendisine kod yazabilme, metin yazabilme, resim çekerek bunları kaydetme, kamera kaydı yaparak bunları kaydetme, sesleri alarak bunları kaydetme ve daha sonra sesler, resimler ve kaydetmiş olduğu metinleri analiz ederek bir sonuç üretme ve bu sonucu uygulama yeteneği" olarak tanımlayacağız. Yapay zeka bu tanımdaki aktiviteleri ne kadar başarılı bir biçimde gerçekleştirebilirse o derecede mükemmel ve aynı zamanda bağımsız ve tehlikeli olur. Zira kendi kendine kod yazan ve kendi kararlarını vermenin önemine karar veren bir bilgisayar bunu uyguladığında dünyada canlı bırakmayabilir.


1- Yapay zeka insanın gücünün yetmediği veya sağlığı açısından tehlikeli olan işleri yapmaya programlanırsa faydalı olur. Örneğin, kimyasal ve nükleer tesislerde robotlar çalıştırılır. İnsan sağlığı tehlikeye atılmamış olur. Aynı zamanda yangında insanları kurtarmak için yapay zeka kullanılabilir. Bu durumda insan hayatı kurtarılmış olur. Keza depremlerde de bu durum geçerlidir.

2- Günümüzde 1. Maddede saydığımız içeriklere ilişkin pek kayda değer bir gelişme yok. Bugün daha çok kendi kendine koşan, dans eden, atlayan robotlar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bunun amacının robotları bir insana dönüştürme gayreti olduğu açıktır. Bir kasabaya askerlerin ve robotların girdiğini düşünün. Askerlerin elbiselerinde robotların rahatça okuyabileceği karekodlar bulunsun. Robota bu karekodu bulunmayan tüm insanları öldür komutu verdiğinizde robotlar o kasabada 1 kişi bırakmaz.

3- Savaş uçaklarına kendi kendine öğrenme yeteneği verilirse bir uçak bir şehri tek başına yok edip çıkabilir ve yakalanamaz.

4- Robotlar kendi kendine kod yazıp, analiz yapabilse de robotlar da ruh yoktur, duygu yoktur. Robotlar düşünmez, üzülmez, sevinmez, acımaz, sevmez. Sadece bir makine olarak kendi kodlarını yazıp çevreden alarak hafızasına kaydettiği bilgileri karşılaştırarak bir sonuç üretir. Kararlarını bu sonuca göre verir. Yapay zekada herşeyin temeli bilgilerin kaydedildiği bir bellek, analiz edildiği bir mikro işlemci, ve hareket komutunu veren motorlardır. Örneğin, karşısında silahlı bir kişi gören bir robotta önce kamera bunu robotun anlık veri işleme merkezine gönderecektir. Sonra motora komut verilecek ve robotun o yöne dönmesi, silahlı kişi hakkında daha fazla ayrıntı toplanması sağlanacaktır. Bundan sonra kol ve bacakları hareket ettiren motorlar çalışacak ve robot hedefe ateş edecektir. Robot tanımadığı bu kişi için herhangi bir duygusal, düşünsel değerlendirmede bulunmaz, sadece komutlarına bakar.

Görüldüğü gibi robotların kendi kararlarını verebilme ve insan kadar rahat hareket edebilme yetenekleri, onları insanlar için oldukça tehlikeli hale getirmektedir. Özellikte savaşlarda kullanılma çalışmalarına karşılık dış ülkelerde sık sık protesto gösterileri yapılmaktadır.

Her ne olursa olsun. Bir teknolojinin önü açıldığında onun gelişimini durdurmak çok zordur. Açıktan engelleseniz de gizli gizli bu çalışmaya devam edenler olacaktır. Nükleer silahları düşünün. Bu silahlar yasaklanmasına rağmen belli başlı büyük ülkeler gizlice geliştirerek bu silahları ellerinde tuttular. Eh bunu bir de yapay zekaya monte ettiklerini düşünün. Sizce dururlar mı?


Sınırlı Yapay Zeka

Bugün yapay zeka, sınırlı (dar) yapay zeka ve sınırsız (genel) yapay zeka olarak ikiye ayrılmaktadır. Dar yapay zeka sınırlı hareket ve öğrenme yeteneğine sahip olan belirli işleri yapmak için özelleşmiş makinelerdir. Bunlar birçok yerde rezervasyon yapımı, uydu görüntülerini analiz etme, binlerce saatlik video ve resim kayıtlarından resim ve parmak izi eşleştirme vb. uygulamalarda çalıştırılmaktadır.

Günümüzde cep telefonlarında, sosyal medya uygulamalarında, akıllı ev aletlerinde, bazı otomobillerde dar yapay zeka uygulaması mevcuttur. Bunlar sizin davranışlarınızı izler ve ona göre reaksiyon alırlar. Bunların farkında olmazsınız. Sizin hareketlerinizi analiz ederek buna göre çalıştıklarından haberiniz yoktur. Zaten daha çok hayatınızı kolaylaştırıcı biçimdedir.

Örneğin twitter ve facebook sizin davranışlarınızı mükemmel analiz eder ve her girişinizde zevk almanızı sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Bu sosyal medya platformlarının arkasında öyle bir yapay zeka vardır ki, her kullanıcıya özel davranmaktadır. Kullanıcı girdiğinde mutlaka ilgi alanına göre paylaşımlar onu karşılamaktadır. Kullanıcı kaldıkça daha çok kalmaktadır, çünkü Timeline’si ilgisini çekecek paylaşımlarla doludur. Bu aynı zamanda sosyal medyanın bu derece bağımlılık yapmasının sebebidir. Makine sizin davranışınızı bir yere not etmekte, en yüksek puanı verdiği seçenekleri size sunmaktadır.

Facebook ise sizin posta adresinizde ve telefon defterinizde bulunan insanların numara, resim ve e-posta adresini almakta ve onların facebook hesaplarını bularak onlarla size birbirinizin yerine otomatik arkadaşlık teklifi yapmakta, ikiniz de birbirinizden habersiz bu teklifi kabul etmektesiniz. İşte yapay zekanın gücü!


Sınırsız Yapay Zeka

Yapay_zeka


Genel yapay zeka; öğrenme, hareket ve eylem açısından herhangi bir sınırlandırmanın olmadığı bilgisayarlardır. Teknoloji henüz bu seviyeye gelmemiştir veya gelmiş ancak bu güce tek başına sahip olmak isteyen ülkeler bunu gizlemektedir.

O halde ne yapmak lazım. Çalışmayan, keyfine ve sefahatına düşkün, tembel milletler gerçek kapılarını çaldığında her şeyin çok geç olduğunu anlayacaklardır.

Kendinizi mümkün olduğunca geliştirecek, bilgilendirecek, dünya gündemini takip edeceksiniz. Kendi ülkemizde bu konularda ne gibi çalışmalar yapıldığını araştıracak mümkünse yerinde gözleyeceksiniz. Sizi yönetenleri ülkenin geleceği konusunda hassas ve sorumlu insanlardan seçeceksiniz. Korkmayacaksınız, korkutacaksınız.


Yapay zeka bir süreçtir. Yıllarca devam ederek gelişecek olan bir süreç. Bu konuda ne kadar erken davranılırsa o kadar iyi olacaktır.

Dünyada yakın bir gelecekte; tarımsal üretimi kendisine yeten ve yapay zeka teknolojisine sahip milletler ayakta, belki de hayatta kalabileceklerdir.

Dünya eskiden doğal ortamda temiz hava ve yeşillikle iç içe geçmişken bugün fabrika bacalarından ve araba eksozlarından çıkan ağır duman ve sera gazlarının karanlığı altında, attığımız her adımın izlendiği, her davranışımızın pazarlandığı, yeşillik ve doğal yaşamın neredeyse yok olmaya yüz tuttuğu bir yer haline gelmiştir. Doğal yaşamı, insanca yaşamayı savunan kişiler güçleri yettiğince karşı mücadeleyi başlatmışlardır. Siz de doğadan, insanlıktan ve iyilikten yana olun. Onların gücüne güç katın, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışın. Bunun için tüm teknolojik imkanlar da dahil olmak üzere tüm kaynakları olumlu yönde kullanın.


Sosyal Medyanın Yararları ve Zararları

Algı Yönetimi


SANATSAL BİLGİ

18/04/2019

  • YORUM YAZ
  • ADI SOYADI(veya nick)
  • YORUM

COPYRIGHT© HER HAKKI SAKLIDIR
Sitede Yer Alan Bilgi Belge Ve Materyallerin İzinsiz olarak Kopyalanması ve Alıntılanması Yasaktır

SANATSAL BILGI