YKS SINAVI
Yükseköğretim kurumları sınavı ne zaman ve nasıl yapılacak. TYT ve AYT sınavlarının tarihi ve içeriği. Sınav ücretleri. Soruların kapsamı ve içeriği.
2017 – 2018 yılı eğitim – öğretim yılına girerken üniversiteye giriş sınavı YGS ve LYS adı verilen iki sınavla yapılmaktaydı. Ancak bu sınavlar 2017-2018 eğitim – öğretim yılı başladıktan sonra birden kaldırıldı. Yerine nasıl bir sistem geleceği uzun süre belirsizliğini korudu. Şu an içinde öğrencilerin kafasındaki soruları tümden giderecek açıklama yapılmamakla birlikte her an yeni değişikliklerin olabileceği ihtimali öğrencileri tedirgin eden ve öğrencilerin motivasyonunu bozan başlıca bir etken olmaktadır.
Biz şu ana kadar yapılan açıklamalardan, duyurulardan ve yayınlanan örnek kitapçıklardan yola çıkarak sınavla ilgili şu an geçerli olan bilgileri aktaracağız ve düşüncelerimizi açıklayacağız.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Sınav 23 – 24 Haziran tarihinde yapılacak. Sınav iki basamaklı olacak. 1. Basamakta TYT testi sınavı yapılacak, 2. Basamakta AYT (Alan yeterlilik testi) sınavı yapılacak.
2 yıllık (Ön lisans) yerleştirmeleri TYT testine göre yapılacak. TYT testi, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak. TYT testi genellikle mantık yürütme şeklinde olacak, sorular kolay olacak.
TYT testinde 40 matematik, 20 fen bilgisi, 40 Türkçe, 20 sosyal bilimler(coğrafya, tarihi din, felsefe) sorusu yer alacak. Türkçe soruları, Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlayabilme üzerine olacak. Sosyal bilimler soruları, temel bilgiler ve bu bilgileri yorumlayabilme üzerine olacak.
TYT matematik testinde matematiği kullanma becerisi ve işlem yeteneği sorgulanacak. Fen bilgisi sorularında temel bilgileri yorumlayabilme ve kullanma yeteneği test edilecek.
TYT sınavında toplam 60 Türkçe – sosyal bilimler, 60 Matematik – fen bilimleri sorusu yer alacak. 120 soruya toplam 135 dakika zaman ayırılacak.
TYT sınavı ilk önce 40 matematik, 40 Türkçe olarak açıklandı ve süresi 90 dakika olarak belirtildi. Daha sonra 20 fen ve 20 sosyal bilimler sorusu eklendi ve süre 135 dk olarak belirlendi. Sık sık değişiklik yapıldığından adaylar ve eğitimciler takip etmekte zorlanıyor. Mart ayında başvuru kılavuzu yayınlandığında netleşmiş olacak. Ancak o zamana kadar başkaca bir açıklama yapılmaması halinde TYT 120 soru olacak ve süresi 135 dakika olacak.
23 Haziranda yapılacak olan TYT sınavının saati 10:00. Saat 10’a kadar gelenler içeri alınacak. Saat 10:00’dan sonra gelenler içeri alınmayacak.
YKS sınavının ikinci ayağı 24 Haziran Pazar günü yapılacak. Bu sınavın geçmiş yıllarda yapılan LYS sınavından farkının olmayacağı belirtildi.
AYT (Alan yeterlilik testi) sınavında Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 adet test olacak. Sorular lise müfredatının içinden olacak. Her testten 40 soru yer alacak. 40 matematik, 40 fen bilimleri, 40 sosyal bilimler ve 40 Türk Dili ve Edebiyatı sorusu yer alacak. Toplam 160 soru olacak ve toplam süre 180 dk olacak.
TYT ve AYT sınavlarının her ikisi birden 100 TL olacak. ÖSYM önce 120 olarak belirledi, 18 Aralık tarihi itibarı ile bu ücret 100 TL görünüyor. Sanırız öğrencilerin 100 – 150 arası bir masrafı olacak.
TYT sınavından 150 ve üzeri puan alanlar 2 yıllık okulları tercih edebilecek. TYT sınavının lisans yerleştirme puanına etkisi %40 olacak. TYT sınavından 180 ve üzeri puan alan adaylar lisans programlarını tercih etme hakkı kazanacak. Yani baraj puanlarında değişiklik yok.
Ayrıca TYT sınavından 200 puan alan öğrenciler istemeleri halinde bu puanları bir sonraki sene de geçerli olacak.
AYT sınavında sözel bölümde Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler testlerinin etkisi %50, %50 şeklinde olacaktır. Sayısal bölümde matematik ve fen bilimleri testlerinin etkisi %50, %50 olacaktır. Eşit ağırlıkta Türk Dili ve Edebiyatı ile matematik testlerinin etkisi %50, %50 şeklinde olacaktır.
Özetlersek;
Öğrenciler, önce 23 Haziran cumartesi saat 10:00 da TYT sınavına girecekler. TYT sınavından 150 ve üzeri puan alanlar 2 yıllık önlisans programlarını seçme hakkına sahip olacak. Bu sınavdan 180 ve üzeri puan alanlar ise 4 yıllık ve üzeri lisans programlarını tercih edebilecek.
24 Haziranda AYT sınavına giren öğrenciler müfredat içinden bilgi ve bilgiyi kullanma becerisine dayalı testlerle karşılaşacak. TYT sorularının aksine bu testler hem bilgiyi hem de işlem ve yorum yeteneğini ölçmeye dayalı olacak. Bu sınavdan alacakları puanlara göre de 4 yıllık üniversitelere yerleştirilmeleri yapılacak.
Ancak 23 Haziranda yapılacak TYT sınavının sonucu 24 Haziranda belli olmayacağından sanırız tüm öğrenciler AYT sınavına girecek. Tabii ki bu durumda önceden iki sınavın parası ödeneceği için 2 milyon adayın tamamı 2 sınavın ücretini ödeyecek. Ancak bu durum 180 ve üzeri puan alanlara yarayacak. Bu öğrenciler bu yıl daha az ödemiş olacaklar.
Pekii, bitmek bilmeyen bu sınav karmaşaları nasıl önlenebilir.
Bunun cevabı basittir. Bir toplumda herkesin bilim adamı olmasını bekleyemezsiniz. Topluma zanaatçı, tüccar, iş adamı, mühendis hepsinden lazımdır. İnsanların yetenekleri ve mutlulukları da farklı alanlardadır.
Bir sanat fakültesine de bilim adamı olmaya aday birisini yerleştiremezsiniz. Bir matematik mühendisliği fakültesine matematiği kullanma becerisi olmayan bir kişiyi yerleştiremezsiniz. Yerleştirmeye kalkışırsanız eğitim sistemi bozulur.
Bu soruna bir çözüm; hem sınavlı, hem de sınavsız üniversitelerin olması olabilir. Açık öğretim fakülteleri sınavsız hale getirilerek herkese üniversite imkânı getirilebilir. Bu fakültelerinin bölümleri de yine okul not ortalamaları baz alınarak belirlenebilir. Üniversiteye giderek mimar, mühendis, doktor olmak isteyenlere ise seçmek istedikleri alanların zorluğuna ve sürükleyiciliğine uygun sınavlar yapıp bu üniversitelerde okuyup ta işsiz dolaşan yığınlar oluşturmamış olursunuz. Böylece isteyenin bir üniversite diplomasına sahip olacağı aynı zamanda hem okuyup hem de normal hayatını sürdürebileceği bir sistem getirirken, yüzbinlerce boşta dolaşan veya mesleğini yapamayan mezun yığılmamış olunur.
SANATSAL BİLGİ
23/12/2017