AKIŞ ŞEMALARI
Ortaöğretim bilgisayar dersi. Akış diyagramları ve anlamları. Akış diyagramlarını kullanarak örnek program oluşturma. Konu anlatımı ve örnekler.
Bir programı şekilsel olarak oluşturmaya programın akış şeması denir. Akış şemasında kullanılan şekillere ise akış şeması sembolleri denir.
Akış şemasında programın algoritması kurulur. Nasıl çalışacağı anlaşılabilir. Yanlışlar düzeltilir. Akış şeması tamamlandıktan sonra programın yazılımına geçilirse programı yazmak daha hızlı ve kolay olur.
Aşağıda akış şeması sembolleri verilmiştir.

Akış şemaları oluşturulurken yönergeler simgelerin içine yazılır. Açıklayıcı bilgiler simgelerin yanına yazılır. Akış şeması yukarıdan aşağıya doğru işler.
Dahili Dökümantasyon
Bir program yazılırken programın satır aralarına yazılan açıklayıcı bilgilere dahili dökümantasyon denir. Dahili dökümantasyon, bir program için oldukça önemlidir. Çünkü kodları yazdıktan sonra uzun süre geçtiğinde programcı nasıl yazdığını hatırlamayacaktır. İşte burada gerekli yerlere yazmış olduğu açıklayıcı bilgiler yardımına koşacaktır. Yazılım editörleri açıklayıcı bilgiler için özel işaretlere sahiptir ve bu açıklamaları kod olarak nitelendirmemektedir.
Dahili dökümantasyonun bir başka önemi yazılım üzerinde güncelleme ve değişiklik yapılması gerektiğinde ortaya çıkar. Eğer bu değişikliği başka bir programcı yaparsa programın bütününü okuyup anlamakla uğraşmaz ve açıklayıcı bilgileri takip ederek hangi modülün ne iş yaptığını görür. Kolayca gerekli değişiklikleri yapar.
Harici Dökümantasyon
Bir program yazıldıktan sonra programın kurulumu ve kullanımı ile ilgili bilgileri içeren bir kitapçığa harici dökümantasyon adı verilir. Harici dökümantasyon bilgisayar üzerinde uygun bir dökümana (not defteri, Word, pdf) gibi yazılarak ta oluşturulabilir.
Harici dökümantasyon da bir program için önemlidir. Çünkü kullanıcı programın bilgisayarında çalışabilmesi için gerekli özellikleri bu dökümantasyon sayesinde bilir. Yine bir çok işlem yapılan bir programda kullanıcı programı nasıl kullanacağını bilemeyecektir. Bununla ilgili bilgileri programcı yazarak ürünle birlikte sunar.
Kodlama
Bir problemin nasıl çözüleceği kararlaştırılıp akış şemaları hazırlandıktan sonra sıra bir programlama dili kullanılarak programın yazılımına gelir.
Algoritmanın bilgisayarın anlayacağı şekilde yazılmasına kodlama adı verilir.
Örnek:

Akış şemasının karşısına koyduğumuz açıklama kodlarını açıklayalım.
A0: Değişkenler belirlenip ilk değer atamaları yapılıyor.
A1: Döngü başlangıcı, 1’den 6’ya kadar sayacak ve her sayışta kullanıcıdan bir değer alacaktır. 6 değer girilince döngüden çıkacaktır.
A2: Kullanıcının girdiği değerleri alır ve dizi adlı dizi değişkene aktarır.
Burada dizi değişken belirtildiği kadar değer alabilen ve aldığı değerleri dizi[0], dizi[1], .. gibi indislerinde tutan bir değişkendir.
A3: i değerini 1 artırır ve döngü başına gider.
A4: Burada program 2. Bir döngüye girecektir.
A5: Burada kullanıcının girdiği değerler toplanacaktır.
A6: A5 döngüsünde toplanan değerlerin ortalaması alınacaktır.
A7: Bulunan ortalama ekrana yazdırılacaktır.
Problem Çözme Yaklaşımları
2. Dereceden Denklemlerin Köklerini Bulan Akış Şeması
SANATSAL BİLGİ
26/11/2017