AUTOCAD BLOK OLUŞTURMA

Autocad ile blok (block) oluşturma. Bloku kaydetme ve çağırma. Bloku istediğimiz bir klasöre kaydetme ve oradan çağırmak. Bloku çağırırken boyutlandırma.


Autocad İle Block Oluşturma

İlk olarak çizimimizi yapıyoruz. Ben örnek bir fluoresan şekli çizdim.

 

Şimdi sıra bu şekli blok yapmaya geldi. Bunun için blok oluşturma mini penceresini açmamız gerekecek.

Blok oluşturma penceresini açarken dikkat etmeniz gereken birkaç husus var.

Genelde autocad ile biraz aşina olunca kendi bloklarımızı oluşturmaya başlarız ve bunları gruplayarak kendi belirlediğimiz klasörlerde saklarız. Bu klasörleri de bilgisayarımızın uygun bir sürücüsünün bir köşesinde oluştururuz.

Yukarıda dediğim işlemi kısa yoldan yapmak için yapmanız gereken Write Block mini penceresini açmaktır. Bu pencereyi açmak için komut satırına ‘wblock’ yazarsınız veya üstteki menülerden insert>Write Block adımları ile bu pencereyi açabilirsiniz.





Write Block mini penceresini açtıktan sonra 3 noktaya dikkat edin.

Birincisi Ortada solda “Base Point” yazan kısım. Bu kısımda önünde Pick point yazan bir resimli düğme var ona tıklayın çizim ekranına dönersiniz. Çizim ekranında çiziminizin bir köşesini fare ile bir kez tıklayın tekrar bu pencereye döneceksiniz. Bunu yapmamızın sebebi bloku oluşturduktan sonra çizimlere çağırdığımızda bir köşesi fareye yapışık gelir ve biz nereye tıklarsak o köşe tıkladığımız yere yapışır. İşte mesela ben flüoresanı sol kısımda orta noktada işaretliyorum. Neden, çünkü çizime çağırdığımda bu noktadan hat çizimlerine yapışıyor ve sonra tekrar konumlandırmak zorunda kalmıyorum.

İkinci Husus Base Point kısmının yanında yer alan Objects bölümü. Bu bölümde de Select objects diye resimli bir düğme var onu tıklıyoruz ve tekrar çizime gidiyoruz. Bu kez yapacağımız iş daha önemli hangi çizimi blok yapacaksak fareyi sürükleyerek o bölümü seçiyoruz. Seçtikten sonra enter yaparak tekrar Write block penceresine dönüyoruz. 

Şimdi Üçüncü ve son aşama bloku kaydedeceğiz. Alt kısımda ‘Destination’ kısmında File Name And Path yazan yerin sağ tarafındaki üç noktaya tıklayın, açılan pencereden blokunuzu kaydedeceğiniz klasörünüzü seçin, Save düğmesini tıklayarak bloku kaydettikten sonra tekrar Write block ekranına döneceksiniz. Bu kez bir şey yapmadan OK düğmesini tıklayın blokunuz oluşturulmuş olacaktır.


Bloku Çağırma

Bloku çağırmak için komut satırına insert yazarak, Bloku oluştururken kullanılan Insert Block bölümünde Insert düğmesini tıklayarak, En üstteki menülerden Insert>Block adımları ile, resimli düğmeler ile çalışıyorsanız Home sekmesinin ortalarda Block yazan bölümünde Insert düğmesini tıklayarak. Yukarıda anlatılanlardan herhangi biri ile bloku seçip çağıracağınız mini ekranı açabilirsiniz.

Gösterme amaçlı ben bu kez resimli düğmelerden Block>insert adımlarını takip ettim. Aşağıdaki gibi.



"Insert" penceresinde en üstte yer alan "Browse" düğmesine tıklayarak bloku kaydettiğiniz klasörü açıp, oradan blokunuzu seçin ve tekrar üstteki pencereye dönün.

Burada isterseniz orta kısımda yer alan "Scale" bölümüne boyut değerini girerek büyültüp küçültebilirsiniz. Örneğin X kutusuna 4 yazarsanız blokunuz 4 kat büyütülerek çizime dahil edilir, 0.5 yazarsanız yarı yarıya küçültülerek çizime dahil edilir.

OK düğmesine tıkladığınızda blok farenize oluştururken seçtiğiniz uçtan yapışacak ve nereye tıklarsanız oraya konumlanacaktır.



Kolay Gelsin.


SANATSAL BİLGİ

03/11/2016

  • YORUM YAZ
  • ADI SOYADI(veya nick)
  • YORUM

COPYRIGHT© HER HAKKI SAKLIDIR
Sitede Yer Alan Bilgi Belge Ve Materyallerin İzinsiz olarak Kopyalanması ve Alıntılanması Yasaktır

SANATSAL BILGI