C++ HEADER DOSYALARI
DEV C++ ve Visual Studio da .h uzantılı dosyalar oluşturmak ve bu dosyaları ana gövdeden çağırmak. Header dosyaları kullanılarak yazılmış örnek bir prizma hacim ve alan uygulaması.
DEV C++
Bu derleyicide header dosyası oluşturmak için derleyicide yeni bir uygulama oluşturun. Bu derleyicide yeni bir uygulama oluşturduğunuzda, kaynak dosyası aynı isimle otomatik oluşturulur. Header dosyası oluşturmak için üst kısmında yer alan Project menüsünden New File komutu seçilir. Açılan boş sayfaya header dosyasının kodları yazılır ve yine üst menülerden File>>Save As adımları ile Save As penceresi açılır. Burada kayıt yeri olarak uygulama ile aynı dizin seçilir. Burada dikkat edilecek olan bir başka husus Kayıt Türü olarak “Header Files” seçilir, dosya adına bir isim verilir.
Daha sonra aşağıda her dosya için yazılan kodları yazıp çalıştırdığınızda program çalışacaktır.
Programı kaynak dosyasının sayfasında, yani .cpp uzantılı sayfada iken çalıştırın.
VISUAL STUDIO
Visual studio’da uygulamak için Visual studio programında File >> New>> Project adımları ile "New Project" penceresini açın. Açılan pencerede Other Languages seçeneği altında bulunan "Visual C++" satırını tıklayın yan tarafta çeşitli alt seçenekler gelecektir. Bunlardan "Empty Project" seçeneğini seçin, projenize bir isim verip tamam diyerek bu pencereden çıkın. Önünüzde boş bir ekran bulacaksınız.
Boş ekranın sağ tarafında çeşitli kalsörlerin bulunduğu Solution Explorere penceresinin de açılmış olması lazım. Açılmamışsa View menüsünde Solution Explorer’i tıklayarak açın.
Üst menülerden Project menüsünde "Add New Item" seçeneği ile veya solution explorer bölümünden uygulama adına sağ tıklayarak Add>>New Item adımlarını takip ederek projeye kaynak dosyalarını ekleyeceğiniz mini pencereyi açın.
İlk olarak ana gövdenin kodlarını yazacağımız cpp dosyasını ekleyelim. Açılan pencereden C++ File seçeneğini verin. Burada isim girmenize gerek yok. Add buttonunu tıklayarak projenize ekleyin.
Karşınıza boş ve beyaz bir sayfa gelecek. Bu sayfa int main() ana gövdesini yacağımız sayfadır.
Şimdi bir header ekleyelim.
Kaynak dosyasını eklemek için takip ettiğimiz adımlarla tekrar Add New Item penceresini açıyoruz. Bu kez Header File dosyasını seçiyoruz. Dosyaya Prizma ismini verip Add buttonunu tıklıyoruz.
Bundan sonrası kodları yazıp çalıştırmaya gelmiştir. Aşağıda header dosyasının ve main ana gövdesinin tam ve çalışan kodları verilmiştir. Bu kodları header ve cpp kısımlarına yazıp çalıştırırsanız çalışacaktır.
Dikkat edeceğiniz bir husus, header dosyasına sadece ilgili fonksiyonları yazdık. Başka bir şey yazmadık.
Bu şekilde çalışmanın kazancı çoktur. Programı parçalara, sınıflara ve fonksiyonlara bölmüş oluyoruz ve ana gövdede yüzlerce sayfalık kodu alt alta yazmadan her bir kod grubunu işlevine göre farklı dosyalarda yazıp ana gövdede çağırıyoruz.
Bu uygulama bize esneklik, kolayca değiştirebilme olanağı sağladığı gibi programı karmaşadan kurtarır. Header dosyaları birbirleri içinden de çağrılabilir. Böylece 100 lerce sayfada yazabileceğiniz bir programı bazen 15-20 sayfada halledersiniz. Büyük uygulamalar fonksiyon + class + header üçlüsünün mantıklı bir biçimde yazılmasıyla oluşturulabilmektedir.
Kolay Gelsin
Header Dosyası Kodları
Prizma.h
double PrizmaHacim(double b1, double b2, double b3)
{
double hacim;
hacim = b1*b2*b3;
return hacim;
}
double PrizmaAlan(double a, double b, double c)
{
double alan;
alan = 2*(a*b + a*c + b*c);
return alan;
}
Kaynak Dosyası Kodları
Source.cpp
#include <iostream>
#include "Prizma.h"
using namespace std;
int main()
{
double boyut1 = 0;
double boyut2 = 0;
double boyut3 = 0;
cout << "Prizmanin Uzunlugunu Giriniz : " ;
cin >> boyut1;
cout << endl;
cout << "Prizmanin Genisligini Giriniz : " ;
cin >> boyut2;
cout << endl;
cout << "Prizmanin Yuksekligini Giriniz : " ;
cin >> boyut3;
double area = 0;
area = PrizmaAlan(boyut1, boyut2, boyut3);
cout << endl;
cout << "Prizmanin Alani = " << area << " br^2 dir" << endl;
double sonuc = 0;
sonuc = PrizmaHacim(boyut1, boyut2, boyut3);
cout << "Prizmanin Hacmi = " << sonuc << " br^3 dur" << endl;
cin.get();
cin.get();
return 0;
}
C ++ İLE DLL DOSYALARI OLUŞTURMA VE KULLANMA
SANATSAL BİLGİ
14/12/2016