DEV C++ İLE KÜTÜPHANE
DEV C++ derleyici ile dll dosyası oluşturma ve bu dosyayı çağırarak kullanma. Kütüphane kullanılarak yapılmış örnek bir silindir alan ve hacim uygulaması.
Geçen yazımda Visual Studio ile dll dosyalarını oluşturma ve kullanma konularını anlatmıştım. Bu yazıda ise DEV C++ ile dll dosyalarını oluşturma ve bu dosyaları çağırarak kullanma konusunu anlatacağım.
Öncelikle şunu söyleyeyim. Uygulamaların hiçbir adımında kütüphane dosyalarını veya uygulama projelerini otomatik olarak oluşturmayacağız. Hepsinde boş bir uygulama oluşturacağız ve bu uygulamada dosyalarımızı oluşturup kaydedeceğiz. Yani hiçbir aşamada wizard kullanmayacağız.
File>>New>>Project adımları ile New Project mini penceresini açıyoruz. Burada çeşitli proje seçenekleri var. Her şeyi sıfırdan yapacağımız için “Empty” Project seçeneğini seçiyoruz. Projeye bir isim veriyoruz, benim verdiğim isim SilindirHesap. Daha sonra projeyi kaydedeceğimiz yeri seçiyoruz, bu bir dll dosyası olduğundan belli ve boş bir klasöre kaydedin.

Karşımıza boş bir sayfa gelecektir, sayfanın adı da muhtemelen untitled olacaktır. Şimdi File>>Save As seçenekleri ile Save As mini penceresini açın. Bu dosyayı Header dosyası olarak kaydedeceğiz. Dosya Adı kısmında Header dosyasına bir isim verin, ben SilindirHx ismini verdim. Dosya adının altında Kayıt Türü seçeneği var. Burada ok işaretine tıklayarak aşağı doğru açın ve Header Files seçeneğini seçin. Kaydet buttonuna tıklayarak kaydedin.
Şimdi bu dosyaya fonksiyon tanımlamalarımızı yazalım.
SilindirHx.h kodları
#ifndef _DLL_H_
#define _DLL_H_
# define DLL_EX
extern "C" __declspec (dllexport) DLL_EX double SilindirAlan(double r, double h);
extern "C" __declspec (dllexport) DLL_EX double SilindirHacim(double r, double h);
#endif
Bundan sonra cpp source dosyamızı oluşturacağız. Tekrar File>>New>>Source File adımları ile yeni boş bir sayfa oluşturun.
Şimdi bu sayfayı cpp dosyası olarak kaydedelim File>>Save As seçenekleri ile Save As penceresini açın Dosya adını yazın, benim dosya adı Silindir.
Kayıt Türü olarak C++ source Files seçili olsun.
Şimdi Silindir.cpp source kodlarını yazacağız.
#include "SilindirHx.h"
#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <Math.h>
double SilindirAlan(double r, double h)
{
double s_alan =0;
double s_alan1=0;
double s_alan2 =0;
double us;
us = pow(r,2);
s_alan1 = 2*3.14*us;
s_alan2 = 2*3.14*r*h;
s_alan = s_alan1 + s_alan2;
return s_alan;
}
double SilindirHacim(double r, double h)
{
double s_hacim=0;
double us2;
us2=pow(r,2);
s_hacim=3.14*us2*h;
return s_hacim;
}
Source kodlarını da yazdıktan sonra yapacağımız iş, bunun bir dll dosyası olduğunu derleyiciye bildireceğiz. Bunun için Project>>Project Options adımları ile açılan pencerenin Type kısmından Win32 DLL seçeneğini seçin. Böylece bu proje bir dll dosyası olarak derlenecektir.
Bu ayarı da yaptıktan sonra projenizi bir kez derleyip çalıştırın. Derlemede hata vermez, çalıştırmada uyarı verirse dosya oluşturulması başarılı demektir.
Şimdi bir uygulama yapalım ve bu dll dosyasını çağırıp kullanalım.
Tekrar baştaki gibi File>>New>>Project adımları ile New Project mini penceresini açın, burada çeşitli uygulama çeşitleri var. Empty Project seçeneğini seçin ve projeye bir isim verin. Ben SilindirUygulama adını verdim.
Kayıt yeri olarak ayrı bir klasör oluşturarak, yeni boş bir klasöre kaydedin.
Karşınıza boş bir sayfa gelecektir. Şimdi bu sayfayı Source Files olarak kaydedelim.
File>>Save As seçenekleri ile açacağınız mini pencerede Dosya adı olarak herhangi bir isim verin. Ben Source ismini verdim. Kayıt yeri olarak projeyi oluştururken kaydettiğiniz klasörü seçin.
Şimdi dll dosyamızı bu projeye tanıtalım.
Project >> Project Options adımları ile Project Options (Proje ayarları) penceresini açın. Parameters Menüsünü seçin. Linker kısmının altında Add library or Project buttonunu tıklayın. Dll dosyanızı kaydettiğiniz klasörden uzantısı a olan dosyayı seçin. Bu dosya library dosyasıdır. Benim uygulamamda libSilindirHesap.a şeklinde görülür.
Bu dosyayı seçerek Aç buttonuna tıklayın. Linker kısmına eklenecektir. OK buttonunu tıklayın.
Şimdi dll dosyasını oluşturduğunuz klasörü açarak, uzantısı .dll olan dosyayı kopyalayın ve çağıracağınız uygulamanın dizinine yapıştırın. Benim uygulamamda SilindirHesap.dll olarak görülüyor. Bu dosyayı çağıracağım proje ile aynı dizine kopyaladım.
Şimdi dll dosyasını çağırarak hesap yaptıracağımız kodları yazalım.
Source.cpp kodları
#include <iostream>
#include <conio.h>
#include <Math.h>
extern "C" __declspec(dllimport) double SilindirAlan(double r, double h);
extern "C" __declspec(dllimport) double SilindirHacim(double r, double h);
using namespace std;
int main()
{
double yuk=0;
double ycap =0;
cout<<"Silindirin Yaricapini Giriniz :";
cin>>ycap;
cout<<endl;
cout<<"Silindirin Yuksekligini Giriniz :";
cin>>yuk;
cout<<endl;
cout<<"Silindirin Alani = "<<SilindirAlan(ycap,yuk)<<endl;
cout<<"*****************************"<<endl;
cout<<"Silindirin Hacmi = "<<SilindirHacim(ycap,yuk);
cout<<endl;
cin.get();
cin.get();
return 0;
}
Çalışan programın görüntüsü.
Kolay Gelsin.
VISUAL STUDIO İLE DLL DOSYASI OLUŞTURMAK
DEV C++ İLE WİNDOWS FORM OLUŞTURMA
SANATSAL BİLGİ
22/12/2016