PIC KLAVYE BAĞLANTI ŞEMASI
PIC16F877 ile alfa – numerik klavye yapımı şemaları. PIC’in, diyotların, güç kaynaklarının ve harici osilatörün bağlantısı.
Bu konu "PIC16F877 ile Alfa - Numerik klavye yapımı" yazısının devamı niteliğindedir. Ayrı bir sayfaya almamızın nedeni çok sayıda resim bulunması ve dolayısıyla sayfayı çok uzun ve karışık hale getirmesidir. Bu yazıda diyot, PIC ve LCD nin ayrıntılı şemalarını görebileceksiniz. PIC'e 37 button bağlandığından tek resme sığdırmak mümkün değildi. Bu yüzden parçalar halinde gösteriyoruz.
Bu işin size faydalı olacak tarafı önümüzdeki yazılarda bu klavyeyi kullanarak PIC'e yazı gireceğiz ve kaydederek ileri geri kaydırma işlemlerini yaparak PIC ve LCD ile çocuk gibi oynayacağız. Böylece mikroişlemcilere iyice hakim olacağız.
Şekilde PIC16F877A nın bağlantıları görülüyor. 1 numaralı ayak 5 V luk kaynağa bağlıdır. RBO 27 basamağını gösterir, RB1 26 basamağını gösterir, RB7 pini 20 basamağını gösterir. Diyotlar bu sıralamaya göre bağlanarak ASCII kodları oluşturulmuştur. Örneğin 00101101 = 45 sayısı PIC’e yazılırken RB0 ayağının 27, RB7 ayağının 20 olduğu göz önünde bulundurularak PIC’e binary şekilde gönderilmiştir. D0 – D7 ayaklarından D4, D5, D6 ve D7 ayakları PIC’ten alınan ASCII kodunu LCD ekrana iletirler. LCD’nin RS ayağı D0’a, RW ayağı D1’e, E ayağı D2’ye bağlanmıştır.

Aşağıdaki şekilde LCD’nin güç bağlantısı görülüyor. VSS ayağı toprağa, VDD ayağı +5V’a ve VEE ayağı pota bağlanmıştır.
Aşağıdaki şekilde 0 -9 arası rakamları yazan buttonların PIC ayaklarına bağlanışı gösterilmektedir. En sağdaki button silme buttonudur. En soldaki button 0 buttonudur.

Aşağıdaki şekilde alfabetik karakterleri yazan buttonlar görülmektedir. En sağda ve üstte yer alan button A buttonudur. En solda ve altta yer alan button K buttonudur. Her diyot grubundan bir kablo direnç üzerinden toprağa bağlanmaktadır.

Aşağıdaki şekilde L – Z arası buttonlar görülüyor. En sağdaki button L’dir.

Aşağıdaki şekilde diyotlardan gelen kabloların direnç üzerinden toprağa verilişi gösterilmiştir.
Devrede çalışma sırasında bir görüntü.
Tam devre şeması aşağıdadır.

Program kodları ve çalışma mantığı aşağıdaki linkte anlatılmıştır.
PIC ile Alfa - Numerik Klavye
SANATSAL BİLGİ
16/03/2019