PROBLEM ÇÖZME ADIMLARI

9. Sınıflar problem çözme süreci konusunun 2. Bölümü. Problemi tanımlamak, problemi anlamak, çok sayıda çözüm yolu bulmak. En iyi çözüm yolunu bulma ve çözümü test etme.



Problem Çözme Süreci-2

Problem Çözme Adımları

Bir problemi çözme sürecinde problemi nasıl çözeceğimize dair kararı verirken bazı kıstaslar bize en doğru kararı vermekte yardımcı olur. En doğru karar; minimum zaman, kod ve çaba ile problemi çözen karardır.

Bir örnek verecek olursak, program içinde yapmamız gereken çok sayıda işlem olsun. Bunlardan birisi 50 sayının en büyüğünü ve en küçüğünü bulmak ve sıralamak olsun. Şimdi bu modüllere nasıl bir çözüm bulacağımıza karar verelim.

1. yol, en büyük ve en küçük sayıları ayrı birer fonksiyon (modül) olarak yazarız ve ihtiyaç duyduğumuz her yerde bu fonksiyonu çağırırız.

2. yol, kullandığımız programlama dilinde en büyük ve en küçük sayıları bulan sınıf varsa bu sınıfı kullanırız. Sıralanmasını istediğimiz sayıları bir dizi değişkene aktarıp ilgili sınıfın sıralama fonksiyonuna göndeririz ve sıralanmış halini yine dizi olarak alırız. Böylece ilgili kodları tekrar yazmamış oluruz.

3. yol, kendi sınıfımızı oluştururuz. Bir kütüphane oluşturarak sıralama işlemini yapan sınıf ve fonksiyonlar oluştururuz ve bu kütüphaneyi istersek binlerce programda kullanabiliriz. İstediğimiz eklemeleri ve güncellemeleri kısa sürede yapabiliriz. Bu kütüphaneyi kullanarak, sayfalarca kod yazmak yerine 2 satır kod ile sıralama, en büyük değer, en küçük değer vb. işlemlerini halledebiliriz.


Sizce hangi karar en doğru karar olur.

Şimdi problem çözümünde izlenecek adımlara bir göz atalım.

1. Problemi Tanımlamak

Problem doğru biçimde tanımlanmamışsa, istenen çözümün elde edilmesi mümkün değildir. Stoktaki ürünlerin herbirinin adedini istemekle, fiyatını istemek ayrı şeylerdir. Yine bir dikdörtgenin alan ve hacmini istemekle, bir küpün alan ve hacmini istemek farklı şeylerdir. Dikdörtgenler prizması için yazılan bir kod küpün de alan ve hacmini hesaplayabilir, fakat küp için yazılmış bir program, diğer dikdörtgenlerin alan ve hacmini doğru hesaplayamaz.

2. Problemi Anlamış Olmak

Problemi anlama, bizden ne yapmamızın istendiğini bilmek demektir. Bizden ne istendiğini anlamadan, bizden isteneni vermemiz olanaksızdır.


3. Problemin Çözümü İçin Birden Fazla Yöntem Belirleme

Bir problemin çözümü için bir tek yol düşünüp o yola hemen koyulmak yerine, en baştan mümkün olduğunca fazla yol ve yöntem üzerinde düşünüp bunlardan en uygunuyla hareket etmek daha verimli ve daha sonuç alıcı olur.

Bu maddeye bir örnek doğru karar verme konusunda belirttiğimiz örnektir. Bir sayının en büyük ve en küçük değerlerini bulma ve sıralama ile ilgili olarak izleyebileceğiniz üç yol yukarıda belirtilmişti. Tabii ki projeniz genelde daha karmaşık ve büyük olacaktır. Bu durumda projeyi parçalara bölmeli her parçasını tek tek ele almalısınız.

4. En İyi Çözüm Yolunu Seçme

3. maddede tespit ettiğiniz çözüm yollarından en doğru ve en verimli olanını seçmeniz çok önemlidir. Seçtiğiniz yollardan birisi üzerinde birkaç gün çalıştıktan sonra bu yolun sizi sonuca götürmeyeceğini anlayarak tekrar başa dönmeyeceğiniz bir çözüm yolu seçtiğinizden emin olmalısınız.

5. Problemi Çözmek İçin Gerekli Yönergeleri Uygulama

Problemi doğru anladıktan ve birçok çözüm yöntemi belirleyip en doğru çözüm yolunu seçtikten sonra sıra problemin çözümüne gelecektir. En iyi çözüm yoluna problem verilerini aktararak sıralı bir hiyerarşi içinde problemi çözmeye başlamalısınız.

6. Çözümü Değerlendirme

Problemi çözdükten sonra, çıktının istenildiği gibi olup olmadığını test etme işidir. Bir program belirli değerleri için doğru sonucu veriyor olabilir, ancak bazı değerler için çıktı hatası oluşabilir.

Örneğin, basit toplama ve çıkarma işlemini yaptığınızı düşünelim. Yaptığınız işlem klavyeden pozitif sayı girdiğinizde doğru çalışıp, negatif sayı girdiğinizde çalışmıyor olabilir. Yine belirli sayıya kadar sistem doğru sonuç verip belli bir değerden sonra hata verebilir. Seçtiğiniz veri tipi ondalıklı sayılar için tanımlanmamış olabilir. Bu gibi durumları test ederek sonucun her şartta doğru olduğundan emin olmalısınız.


Problem çözme sürecinin 3. bölümünde veri türlerini inceleyeceğiz.

Programlamada Veri Türleri


Problem Çözme Süreci



SANATSAL BİLGİ

27/12/2017

  • YORUM YAZ
  • ADI SOYADI(veya nick)
  • YORUM

YORUMLAR
halim
öncelikle merhabalar problem çözme aşamalarıyla portakal sıkmaya örnek verebilir misiniz
COPYRIGHT© HER HAKKI SAKLIDIR
Sitede Yer Alan Bilgi Belge Ve Materyallerin İzinsiz olarak Kopyalanması ve Alıntılanması Yasaktır

SANATSAL BILGI